Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Ett steg närmre universellt influensavaccin

Lovande försök på djur visar att man snart kan börja testa ett mer heltäckande influensavaccin på människa, enligt en studie publicerad i tidskriften Science.

Annons:

Influensavacciner måste uppdateras varje år med de virusstammar som tros orsaka årets säsongsinfluensa. Den som vill skydda sig mot influensa måste alltså vaccinera sig varje år. Dessutom finns risken att viruset muterar under säsongen och att vaccinet då ger ett dåligt skydd.

Forskare har länge försökt få fram ett universalvaccin mot säsongsinfluensa då det skulle kunna ge ett bredare skydd än dagens influensavaccin. Nu har försök på möss och apor tagit forskningen inom universalvaccin ett steg framåt.

– Det här är en välgjord och elegant studie som visar att man kan få fram brett neutraliserande immunsvar genom att modifiera delar från viruset, säger Matti Sällberg, professor vid avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet i Huddinge.

Forskarna riktade in sig på ytproteinet hemagglutinin. Den inre delen av hemagglutinin är oftast densamma, medan den yttre delen muterar och skapar olika virusstammar. Vanliga vaccin mot säsongsinfluensa fokuserar på den yttre delen, men i den aktuella studien tog forskarna bort den yttre delen och modifierade den inre delen att binda till antikroppar med en bredare neutraliserande verkan.

När metoden testades fick mössen ett fullständigt skydd mot virustyperna H1N1 och H5N1, och aporna fick höga antikroppsnivåer och sänkt feber efter infektion med H1N1 jämfört med en kontrollgrupp som fick ett influensavaccin utan modifierat hemagglutinin.

Matti Sällberg tror inte att försök på människa är allt för långt bort, även om han påpekar att den adjuvans, det immunstärkande ämnet, som användes inte är testat på människor.

– Metoden baserar sig på rekombinant protein, vilket är en väl använd princip inom vaccintillverkning. Självklart beror det även på produktion, stabilitet och toxicitet, men om man bara ser på principen borde det inte vara långt bort, säger han.

Även Nature Medicine publicerar idag, måndag, en studie där forskare försökt utveckla ett universalvaccin mot influensa genom att modifiera hemagglutinin med positiva resultat.

 

Läs mer i abstract:

Antonietta Impagliazzo med flera. A stable trimeric influenza heamgglutin stem as a broadly protective immunogen. Science, publicerad den 24 augusti 2015. DOI: 10.1126/science.aac7263 

Relaterat material
Forskarnas förklaring till dålig effekt av influensavaccin

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler