Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vägrar abort — stämmer landstinget

En barnmorska som inte vill genomföra aborter har stämt landstinget i Sörmland sedan hon nekats jobb på en förlossningsavdelning. Det är andra gången ett landsting stäms för att ha nekat en abortvägrare arbete.

Annons:

Barnmorskan är kristen med en övertygelse om att människor blir till i befruktningsögonblicket och vill därför inte utföra aborter. Enligt stämningen ska kvinnan ha fått ett muntligt löfte om ett jobb på en förlossningsavdelning. Men efter att hon i ett mejl berättat för chefen för kliniken att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro fick hon inte anställningen, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Enligt hennes försvarare har kvinnan, som yrkar på att landstinget i Sörmland ska betala henne 80 000 kronor, blivit behandlad på ett sätt som kränker hennes religions- och samvetsfrihet.

Tidigare har en barnmorska i Jönköpings län som av religiösa skäl inte vill utföra aborter stämt landstinget, efter att ha nekats anställning. Fallet, som drivs med stöd av juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, är ännu inte avgjort.

"Sverige har underlåtit att utarbeta en omfattande och tydlig reglering som definierar och reglerar samvetsfrihet på arbetsplatser", skrev Ruth Nordström, ordförande för juristorganisationen, i ett pressmeddelande i våras.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler