Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Diabetes efter superfrossa

Efter bara två dagars överkonsumtion av fet mat utvecklas tecken på diabetes typ 2. Det konstaterar forskare efter att ha låtit sex försökspersoner frossa i pizza och hamburgare.

Annons:

Övervikt och fetma kan leda till nedsatt känslighet för det blodsockerreglerande hormonet insulin (insulinresistens) med diabetes som följd.

Men hur insulinresistensen uppkommer vet man inte riktigt.

Forskare vid Temple University i Philadelphia i USA lät därför sex frivilliga män frossa i typisk snabbmat, som pizza, pommes frites och hamburgare i en vecka. Deltagarna åt motsvarande 6 000 kalorier varje dag, det vill säga 2,5 gånger så mycket som man "bör" äta.

I slutet av veckan hade de gått upp 3,5 kilogram i genomsnitt. Men bara efter två dagar hade samtliga deltagare utvecklat insulinresistens.

Under veckan som gick ökade mängden oxiderade fettmolekyler i urinen gradvis. Även i deltagarnas fettväv hittade forskarna tecken på oxidativ stress, ett tillstånd då skadliga reaktiva syreföreningar uppstår.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Science Translational Medicine, tror nu att dessa föreningar påverkar det protein som ska föra bort glukos från blodet, så att det inte fungerar som det ska.

Kommentarer