Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Vårdförbundet kräver kortare arbetstid för nattarbetare

14 timmars kompensation för 10 timmars nattarbete är det förslag förbundet skickat ut till arbetsgivarna i vården.

Annons:

Tidigare i år bytte Vårdförbundet strategi i arbetstidsfrågan. Efter att ha fått kalla handen från Sveriges Kommuner och Landsting vad det gällde ett central arbetstidavtal har förbundets avdelningar i stället riktat in sig på att sluta lokala arbetstidsavtal kring bland annat nattarbete, skriver förbundets tidning Vårdfokus.

Förbundets 21 avdelningar har under sommaren därför skickat ut nästan identiska yrkanden till landsting, regioner och kommuner. Där ställs bland annat kravet är att 10 timmars nattarbete ska räknas som 14 timmar.

– Det här en avgörande fråga för våra medlemmars hälsa. Dagens schemaläggning för dem som arbetar på nätter ger inte den tid för vila och återhämtning som behövs, säger Ove Rang, chef för Vårdförbundets förhandlingsstrategiska avdelning, till tidningen.

Arbetsgivarna har, enligt Vårdfokus, ännu inte svarat.

Kommentarer

  • ssk 2015-10-12 07:55:46

    Att klara av att arbeta nätter är inte självklart och blir ändå avgörande vid valet av arbetsplats. Det hjälper inte med "spännande arbetsplats" om möjligheten för återhämtning är för dålig för de som väljer nattarbete. I längden ökar risken för att man antingen själv blir sjuk eller ger upp framförallt vid treskift .Något att fundera över om man vill minska personalomsättning som ju är dyrbart avseende kompetensförlust och ekonomi. De som inte förstår det borde själva pröva jobba treskift under en period.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier