Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Vårdförbundet kräver kortare arbetstid för nattarbetare

14 timmars kompensation för 10 timmars nattarbete är det förslag förbundet skickat ut till arbetsgivarna i vården.

Annons:

Tidigare i år bytte Vårdförbundet strategi i arbetstidsfrågan. Efter att ha fått kalla handen från Sveriges Kommuner och Landsting vad det gällde ett central arbetstidavtal har förbundets avdelningar i stället riktat in sig på att sluta lokala arbetstidsavtal kring bland annat nattarbete, skriver förbundets tidning Vårdfokus.

Förbundets 21 avdelningar har under sommaren därför skickat ut nästan identiska yrkanden till landsting, regioner och kommuner. Där ställs bland annat kravet är att 10 timmars nattarbete ska räknas som 14 timmar.

– Det här en avgörande fråga för våra medlemmars hälsa. Dagens schemaläggning för dem som arbetar på nätter ger inte den tid för vila och återhämtning som behövs, säger Ove Rang, chef för Vårdförbundets förhandlingsstrategiska avdelning, till tidningen.

Arbetsgivarna har, enligt Vårdfokus, ännu inte svarat.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler