Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Stöd för kolhydratsnål diet i metastudie

Att dra ner på fettet ger inte mer viktnedgång på sikt än andra bantningsmetoder. 

Annons:

Det visar en ny studie som ger nytt bränsle i den eviga debatten om vad som bäst befriar oss från extra kilon – att minska på fettintaget eller att sky kolhydrater.

Forskare i USA har i en så kallade metastudie analyserat 53 olika vetenskapliga studier omfattande närmare 70 000 vuxna i flera länder. Deras slutsats är att det är effektivare att undvika kolhydrater än fett om man vill gå ner i vikt, rapporterar AFP.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology journal.

I en kommentar skriver den amerikanske diabetesforskaren Kevin Hall att en slutsats av studien är att det är svårt att gå ner i vikt – oavsett vilken metod man väljer — eftersom människor har svårt att följa dieter under längre tid.

 

Läs abstract:

Deirdre K Tobias med flera. Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Diabetes & Endocrinology journal. Publicerad online den 29 oktober 2015.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler