Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Ultraljud kan förbättra chans att upptäcka bröstcancer

En mammografiundersökning som kompletteras med en ultraljudsundersökning kan öka träffsäkerheten i jakten på bröstcancertumörer.

Annons:

Det visar en japansk studie med över 70 000 kvinnor i åldrarna 40 till 49 år.

Samtliga kvinnor genomgick en mammografiundersökning. På hälften undersöktes brösten dessutom med hjälp av ultraljud.

Hos dem som endast hade genomgått mammografi resulterade undersökningen i en korrekt identifiering av en cancer i 77 procent av fallen, medan träffsäkerheten var hela 91 procent hos dem som även fick en ultraljudsundersökning.

Forskarna, som redovisar sina resultat i The Lancet, konstaterar att ultraljud kan vara ett värdefullt komplement till mammografi. Genom att analysera bilderna från de båda undersökningarna samtidigt minskar risken för "falskt positiva" svar, det vill säga fynd som senare visar sig inte vara cancer, vilket annars är ett problem vid ultraljud.

 

Läs mer i abstract:

Noriaki Ohuchi med flera. Sensitivity and specificity of mammography and adjunctive ultrasonography to screen for breast cancer in the Japan Strategic Anti-cancer Randomized Trial (J-START): a randomised controlled trial. Lancet, publicerad online 5 november 2015. Doi: 10.1016/S0140-6736(15)00774-6

Kommentarer