Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Jocke Hedell /Bildbyrån

Sjukhus ska rena avloppsvatten från resistenta bakterier

Akademiska sjukhuset startar ett pilotprojekt för att rena avloppsvatten från antibiotika och multiresistenta bakterier.

Annons:

Projektet startar i december och ligger i framkant i utvecklingen i Sverige, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset. Förebilden finns i Köpenhamn – Herlevs sjukhus – där beräkningar visat att stadens sjukhus stod för 25 procent av de totala utsläppen av antibiotikaresistenta bakterier.

Reningsverket bygger på en teknik som använder ozon, en gas som bildas naturligt i atmosfären, Ozonet kan oxidera vissa kemiska föroreningar snabbt och bryta ofta ner dem till koldioxid och vatten. I den här reningsprocessen ska påverkas såväl antibiotikasubstanser som bakterier, enligt sjukhusets miljöchef Therese Olsen.

Att koncentrationen av antibiotikautsläpp är hög inom sjukvården beror på att sjukhusvården använder mycket bredspektrumantibiotika som slår ut många olika bakterier.

– För att minska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier krävs en helhetssyn. Det är viktigt att se om avloppsrening vid ”källan” kan bidra till en minskning av spridningen, inte bara ut i miljön men även i det långa loppet till människor och djur, säger Björn Olsen, professor och infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset, i pressmeddelandet.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler