Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Jakob Dahlberg, vd för Jojnts, blir intervjuad av Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin.

Jakob Dahlberg, vd för Jojnts, blir intervjuad av Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin. Bild: Pax Engström Nyström

Digital artrosskola blev årets nytänkare

”Man säga att det är en onlineterapi för människor som har ledbesvär”, säger Jakob Dahlberg, vd för Jojnts.

Annons:

Juryns motivering:

Årets nytänkare: Jojnts
Till årets nytänkare utses den digitala artrosskolan Jojnts som har kombinerat mångårig forskning med ny teknologi och på så sätt skapat en plattform för en lätt tillgänglig, evidensbaserad och gränslös behandling av artros som kan nå ut till människor över hela världen.

It i vården-priset för årets nytänkare går till företaget Jojnts som är en vidareutveckling av artrosskolan där primärvårdens fysioterapeuter och arbetsterapeuter med hjälp av träning i fysisk aktivitet hjälper patienter med artros. Genom att logga in på en webbplattform kan patienterna nu, mot ersättning, få ett schema för sin behandling, utbildning i livsstilsförändringar och personlig coachning av en fysioterapeut.

Plattformen, som även fungerar i mobilen och på läsplatta, utvärderades tidigare under året i en klinisk studie som snart ska publiceras. Jakob Dahlberg sammanfattar resultatet:

– Vi kan leverera lika bra sjukvård för människor med artros online, som vi kan göra rent fysiskt.

Även om det är samma personer som ligger bakom artrosskolan som också är medgrundare till Jojnts så har den digitala versionen flera fördelar, enligt Jakob Dahlberg.

Den är tillgängligare och medför inga problem för de personer som till följd av arbete eller långa restider har svårt att ta sig till en artrosskola.

Den erbjuder bättre uppföljning då det, enligt Jakob Dahlberg, finns en tendens att personer som gått artrosskolan halkar tillbaka i gamla levnadsvanor.

– Och då kommer smärtan tillbaka.

Rent praktiskt kan Jojnts i nuläget sex fysioterapeuter ta emot 50 patienter var som de sedan coachar under en period på sex veckor. Sedan examineras patienterna och Jojnts kan ta in en ny kull, förklarar vdn.

De utexaminerade patienterna kan sedan fortsätta att använda Jojnts. Genom att själva fylla i biometrisk information om vilka leder de har ont i räknar systemets algoritm ut ett individanpassat träningsschema.

– Då kan de köra på så länge som de vill, säger Jakob Dahlberg.

Relaterat material
Strukturerad journal knep juryns stora pris

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler