Under hundra patienter rekommenderas få Repatha
I förra veckan stod det klart att det inte blir någon subvention för den nya kolesterolsänkaren Repatha (evolucumab). Nu offentliggörs vilka patienter som ändå rekommenderas få subventionerad behandling med läkemedlet.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Det handlar om en liten grupp patienter med högt kolesterol som antingen har homozygot familjär hyperkolesterolemi eller är aktuella för behandling med så kallad LDL-plasmaferes, där blodet renas från LDL-partiklar.
NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting som utfärdat den aktuella rekommendationen anser att Repatha är konstnadseffektiv för dessa två grupper av patienter. Sammantaget handlar det om under hundra patienter i landet, enligt ett yttrande från rådet som blev offentligt i dag tisdag den 22 december.
Landstingen rekommenderas att använda så kallad landstingssubvention för att behandla dessa patienter. Vid sådan subvention rekvireras läkemedlet till en vårdenhet och delas sedan ut till patienterna eller så hämtar patienterna läkemedlet på apotek och apoteken fakturerar sedan kostnaden till landstingen.
Repatha ingår i den nya läkemedelsklassen PCSK9-hämmare som effektivt sänker kolesterolvärdet. Ännu saknas det dock data för en eventuell förebyggande effekt på hjärt-kärlsjukdom.
Relaterat material
TLV säger nej till dyrt kolesterolläkemedel
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.