Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Revisorer ser säkerhetsbrister i journal på nätet

Revisorerna i Landstinget Västmanland riktar kritik mot landstingets hantering av journaler på nätet.

Annons:

Landstinget införde journal på nätet, där patienter kan läsa sina egna uppgifter om de har e-legitimation, under hösten. Revisorerna har granskat hanteringen och kommer med kritik mot landstingsstyrelsen, rapporterar tidningen VLT. En slutsats är att det saknas riktlinjer och instruktioner för verksamheterna i hur bestämmelser ska omsättas och tillämpas. Dessutom finns det inga rutiner för säkerhetskopiering.

Landstingsrådet Denise Norström (S) hade inte läst revisionsrapporten när hon kommenterade den för VLT.

– Jag tycker att vi har gjort allt vi kan för att täppa till felaktigheter. Vi har vänt på alla stenar politiskt för att det ska bli så patientsäkert som möjligt, säger hon till tidningen.

Kommentarer

 • Farbror tomten 2016-01-12 12:14:15

  En par reflektioner (av många möjliga) Låt säga att man gör en menprövning och det handlar om en person med psykisk sjukdom. Låt säga att personen under en sjukdomsperiod bedöms kunna lida skada av att läsa journalen. Låt säga att samma person har nytta av, och rätt att läsa journalen när personen är frisk. Vad gör man då? Sedan har vi den gamla frågan om hur man skyddar människor som kanske upplever hot i hemmiljön - hur upptäcker man och hindrar att dessa tvingas ge ifrån sig behörighet till inloggning? Sedan förutsätter jag att de miljöer som ska kunna nås från internet är galvaniskt separerade från de patienter som valt att deras journal inte ska vara nåbar från internet? Eller, hur ser den riskanalysen ut?

 • PP 2016-01-07 05:55:01

  Mycket otydlig beskrivning av kritiken måste jag säga. Som patient behöver man veta vad det är konkret som revisorerna anser är bristfälligt. Vad är det för bestämmelser som ska omsättas ute i verksamheterna utöver vad som gäller för (den elektroniska) journalföring som pågått sedan 2009 på sjukhusen och sedan mitten av 1990-talet för huvuddelen av vårdcentralerna? Är det landstingets egna revisorer som "hittat" brister eller har experter med kompetens inom Vård-IT anlitats?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier