Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Samernas psykiska hälsa i fokus

Vårdpersonal ska lära sig mer om samers psykiska hälsa genom ett besök på Samiskt nationellt kompetenscentrum, SANKS, i Norge.

Annons:

Sexton representanter från hälso- och sjukvården i Norrbottens läns landsting, Västerbottens läns landsting och Region Jämtland Härjedalen ska besöka norska SANKS i syfte att lära sig mer om hur vården kan stärka samers psykiska hälsa, enligt ett pressmeddelande från Norrbottens läns landsting.

– Det är oroande att samer upplever en sämre psykisk hälsa än svenskar. Primärvården står ofta för det första mötet med patienten och kan vi stärka kunskapen om den samiska kulturen, så kan vi samtidigt förbättra vårdmötet och förhoppningsvis förebygga att patienten utvecklar en allvarligare ohälsa, säger Peter Bergman, primärvårdssamordnare i Norrbottens läns landsting, i pressmeddelandet.

Besöket kommer att kantas av föreläsningar där flertalet ska handla om vård av barn och unga. Deltagarna kommer även att få en inblick i den kliniska verksamheten vid SANKS.

Mötet mellan vårdpersonal och SANKS ingår i ett projekt som finansieras av socialdepartementet och äger rum den 7-8 januari. Projektets mål är att nå en överenskommelse om samverkan mellan landstingen och att tillsammans skapa en kunskapsbas i frågor som rör psykisk hälsa i Sápmi. 

Kommentarer