Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

RISKERAR BÖTER. En åklagare i Umeå anser att chefsläkaren som skrev ut en patient från rättspsykiatrisk vård utan att meddela polisen begick tjänstefel. Åklagaren vill att läkaren ska betala 30 400 kronor i dagsböter.

RISKERAR BÖTER. En åklagare i Umeå anser att chefsläkaren som skrev ut en patient från rättspsykiatrisk vård utan att meddela polisen begick tjänstefel. Åklagaren vill att läkaren ska betala 30 400 kronor i dagsböter. Bild: photos.com

Chefsläkare riskerar böter

En chefsläkare riskerar 30 400 kronor i dagsböter efter att ha skrivit ut en patient från rättspsykiatrisk vård utan att meddela polisen.

Annons:

Polismyndigheten i Västerbotten meddelades inte när en chefsläkare skrev ut en patient från rättspsykiatrisk vård, därför riskerar läkaren nu böter, rapporterar Västerbottens Kuriren.

Patienten var dömd till rättspsykiatrisk vård och när chefsläkaren inte meddelade polismyndigheten om utskrivningen gjorde myndigheten en anmälan till åklagarkammaren i Umeå.

En åklagare i Umeå anser att chefsläkaren begick gärningen i oaktsamhet och har åtsidosatt sina uppgifter som chefsläkare och ska därför betala 30 400 kronor i dagsböter. Läkaren hade under gårdagen inte godkänt det föreslagna straffet, skriver Västerbottens Kuriren.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd

  • Ulf Brettstam 2016-01-07 21:37:51

    Märkligt! Enligt lagen om rättspsykiatrisk vård som ges utan särskild utskrivningsprövning, ska chefsöverläkaren enligt § 13 samma lag genast besluta om att vården ska upphöra om vårdbehov saknas. För de som vårdas med stöd av samma lag fast med särskild utskrivningsprövning, ska ansökan om vårdens upphörande prövas av domstol som då också inhämtar yttrande från åklagare. Beslutar rätten att sådan ansökan ska beviljas blir också åklagare informerad. Informationsplikt till målsägare föreligger, om denne begär det, för chefsöverläkaren om friförmåner, övergång till öppen vårdform och vid utskrivning om det med hänsyn tillbrottets art eller övriga omständigheter. (§ 28). Informationsplikt till kriminalvården föreligger om patient efter vårdens upphörande ska förpassas till häkte eller kriminalvårdsanstalt om kriminalvården behöver uppgiften. Samma gäller till Statens instutitionsstyrelse för den som är dömd till sluten ungdomsvård. Ingenstans i nämnda lag föreligger informationsplikt till polismyndigheten. Skulle jag mot förmodan ha fel i sak är jag angelägen om att få korrigerande kommentar med hänblick på att jag fungerat som kursansvarig för ST- läkare i psykiatri med kurserna: Psykiatrisk juridik och Barn- och ungdomspsykiarisk juridik i METIS formatet.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier