Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Ersättningar ska redovisas öppet

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, påminner om att snart kan vem som helst se vilka läkare, sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal som fått ersättningar för att ha utfört tjänster åt läkemedelsbolag.

Annons:

Senast den 1 juli ska läkemedelsbolagen publicera information om ersättningar som har betalats ut under 2015. Det gäller gäller donationer, sponsring, kongresser, konsultationer, föreläsningar, forskning och utveckling, skriver Life-Time. Nästa år kommer motsvarande information att publiceras om ersättningar som betalats ut under 2016.

Detta gäller i alla länder där medlemmar i den europeiska läkemedelsföreningen Efpia är verksamma. I Sverige publiceras uppgifterna om ersättningar i Lifs samarbetsdatabas.

Kommentarer

 • Sigvard Lingh 2016-01-08 19:00:45

  Gäller det även när Läkemedelsbolagen i förväg har finansierat studierna? Hur går det med de s.k. Confidentiality Agreement som upprättas av t ex Janssen-Cilag? Det är inte (juridiskt) ofarligt att berätta om sådana företagshemligheter (Lenzer, J. (2004). Whistleblower removed from job for talking to the press, BMJ , 328:1153 (15 maj 2004), doi:10.1136/bmj.328.7449.1153).

 • Kaj 2016-01-07 18:13:24

  " Läkemedelsbranschen etiska regelverk i framkant" Finns fler som borde tagit efter lade fram motsvarande fråga i en motion inför Vårdförbundets kongress några år sedan, men motionen röstades ned. Syftet var införande motsvarande etiskt regelverk, öppenhet utomstående finansiering projekt, har för tiden varit betydande oklarheter Vårdförbundet gällande resor ekonomisk stöd från utlandet från de nätverk som Vårdförbundet verkat i från arbetet blodburen smitta och EU direktiv 2010/32/EU. Framförde frågor VF revisor vid tidpunkten men fick aldrig svar. Som tidigare vice ordförande Riksföreningen hepatit C, och ledamot styrelsen Stockholm var allt klart och tydligt öppenhet vilka projekt som finansierades via Läkemedelsföretag, superprofessionellt och jämställda villkor, inte minst där patientföreträdare/föreningar står i underläge, pengar ger betydande makt, inflytande men LIF regelverk föredöme av öppenhet, pluss i kanten svensk läkemedelsindustri: http://service.lif.se/default.aspx?id=109846

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier