Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Christophe Stramba-Badiali / Läkare utan gränser

Läkare utan gränser lämnar Medelhavet

Dåligt väder har gjort att färre flyktingar tar vägen via Medelhavet och därför har nu Läkare utan gränser avslutat sin sjöräddningsinsats där.

Annons:

Den befintliga sjöräddningsinsatsen på Medelhavet räcker för att hantera den aktuella flyktingsituationen, rapporterar Läkare utan gränser i ett pressmeddelande. Organisationen avslutade sin insats på Medelhavet den 30 december 2015, men verkar fortfarande i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.

Stefano Argenziano, som ansvarar för Läkare utan gränsers flyktingprojekt i Europa, säger i pressmeddelandet att läkare egentligen inte alls borde syssla med sjöräddning och hoppas på att organisationens insatser inte kommer att behövas under 2016. Samtidigt uppmanar organisationen EU till att vara beredda att utöka sök- och räddningsinsatserna framåt våren, för att förhindra ytterligare tragedier.

Kritik riktas även mot EU:s migrationspolitik.

– Det är livsviktigt att EU tillhandahåller alla resurser som behövs för att rädda människor i sjönöd. Men inte heller detta kommer att stoppa döden på Medelhavet och på Egeiska havet. Det som behövs är säkra och lagliga vägar in i Europa, så att människor slipper anlita smugglare och sätta sig i sjöodugliga gummi- eller träbåtar med hoppet att levande nå den europeiska kusten, säger Stefan Argenziano i pressmeddelandet.

Kommentarer