Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

KI granskar världskänd kirurgs bakgrund

Efter anklagelserna om forskningsfusk kommer nu uppgifter om att den kände läkaren förfalskat sitt cv.

Annons:
Biblioteket på Campus Solna, Karolinska institutet.
Bild: Magnus Aldemark

Strax efter nyår publicerade den amerikanska tidskriften Vanity Fair en artikel om den tidigare forskaren vid Karolinska institutet, KI. Artikeln fokuserade på de uppgifter som den kände kirurgen uppgett för en amerikansk journalist som han även haft ett förhållande med. Bland annat ska han ha uppgett att han var personlig läkare till den amerikanska presidenten Barack Obama, den japanske kejsaren Akihito och påven. Den senare ska, enligt läkaren, även ha uppgett sig villig att viga paret.

Artikeln tar även upp uppgifter om att kirurgen i olika cv:n påstått sig ha haft professurer och andra akademiska tjänster vid ett flertal europeiska lärosäten som vid kontroll sedan inte visat sig stämma överens med verkligheten. Mot bakgrund av uppgifterna i artikeln har Karolinska institutet nu valt att starta en egen utredning om riktigheten i de uppgifter kirurgen lämnat till lärosätet i samband med att han 2010 fick en tjänst där och skriver följande på sin hemsida:

”KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när den kan vara färdig går inte att säga i nuläget.”

Enligt professor Magnus Ingelman-Sundberg, som 2010 var ordförande i KI:s rekryteringsutskott, rekommenderas kirurgens tjänst vid KI i en skrivelse undertecknad av 16–18 professorer och docenter. Rekryteringsutskottet kontrollerade inte om uppgifterna i rekommendationsbrevet stämde.

– Nej, det gjorde vi inte. Får vi in en skrivelse som stöds av i stort sett alla forskare inom ett fält så måste vi tro på att det är sant, säger Magnus Ingelman-Sundberg till Dagens Medicin.

I det underlag som rekryteringsutskottet fick ta del av framgick att läkaren 2001 förordnats som ”Ausserplanmässiger professor” vid Die Medizinische Hochschule Hannover, något som enligt Magnus Ingelman-Sundberg är synonymt med adjungerad professor. I ett mejl till Dagens Medicin skriver Magnus Ingelman-Sundberg att en adjungerad professor formellt har samma status som en ”full professor” och att läkarens cv, som bland annat inkluderade 106 vetenskapliga publikationer, gjorde att han bedömdes som professorskompetent.

Samtidigt förklarar Magnus Ingelman-Sundberg att han i samband med ett förslag att kirurgen skulle ha en fast tjänst vid KI 2012 började granska hans bakgrund och att han då fann en rättsprocess där läkaren misstänkts ha betalat mutor för att få sina patienter högre upp på operationslistorna.

– Då drog jag öronen år mig och stoppade det förslaget. Det var många som stödde att han skulle ha en sådan anställning men det gick jag inte med på och det tycker jag i efterhand är ett av mina klokare beslut, säger Magnus Ingelman-Sundberg.

Sveriges Televisions Dokument inifrån kommer under veckan börja sända en tre program lång serie där den kände kirurgens forskning granskas.

Relaterat material

Kommentarer

 • Sven Román 2016-01-14 10:13:52

  Rekommenderar alla att se dokumentären från SVT. Första avsnittet visades igår. Kirurgens agerande minst sagt tveksamt. Jag fick kalla kårar och associationer till Lars von Triers tv-serie Riket.

 • KS-Läkare 2016-01-12 12:59:38

  Det som är skrämmande är att Melvin Sampson är väldigt lik kirurgen som person. Den nya organisationen har samma förutsättningar som kirurgens bröllop.

 • ssk 2016-01-11 21:37:33

  Exakt så KI/KS hanterar skeletten i sin garderob, "Narkosen". Man gör sig av med de seriösa som larmar och skyddar de som utför rena experiment på hela patientgrupper. Över tid leder det till en genomkorrupt organisation när de seriösa flyr pga risken för att bli utsatt för komplotter som kan kan ödelägga karriären, och till och med livet i värsta fall. Bara gamarna blir till slut kvar och en liten skara skrämda ja-sägare.

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-01-11 15:18:26

  Håller helt med de kommentarer som menar att KI inte bör utreda sin egen verksamhet, Alla oegentligheter inom offentlig verksamhet bör utredas av utomstående och helt oberoende parter. Sverige har inte så mycket av "pengar-under-bordet-korruption", men vi är lika lite förskonade från vänskapskorruption som andra länder. Denna korruption kommer alltid att finnas, det är helt naturligt att vi skyddar personer som vi står nära, vare sig det handlar om släktband eller arbete. Jag hoppas verkligen att SVT-dokumentären är riktigt skarp och vederhäftig.

 • Narkosen 2016-01-11 12:56:52

  Ja, men en tomte som dödar. Betvivlar att KIs utredning går att lita på. Om man kommer fram till att detta stämmer, vilket det säkert gör, kommer ju dessa två herrar att behöva gå. http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/16/vart-beslut-vilar-pa-saklig-grund/ Det ska bli spännande att se vad SVT visar i sin dokumentär. Ryktet säger också att man har försökt att tysta ner skandalen med Macchiarini genom att försöka avskeda de läkarna som anmälde honnom i våras.

 • Jens Krey, webbredaktör 2016-01-11 09:06:52

  @NO excuse for bad grammar Tack för korret.

 • Jan 2016-01-10 22:05:23

  ha ha ha ....vilken tomte

 • allmänläkare 2016-01-10 18:28:35

  Bland annat ska han ha uppgett att han var personlig läkare till den amerikanska presidenten Barack Obama, den japanske kejsaren Akihito och påven. Den senare ska, enligt läkaren, även ha uppgett sig villig att viga paret. - en sol-å-vårare. rek randn.ing i psykiatri.

 • oxå 2016-01-10 10:07:43

  Det behövs en haverikommision som går igenom alla de uppruttna kadaver som finns begravda på KS/KI:s bakgård inte bara på forskningsområdet utan även i utformning, nivå och antagningsförfarande till utbildningar, hur olika tjänster tillsätts, vad som sker med inkomstbringande utomlänspatienter och hur man hanterat interna kritiker.

 • SöS läkare 2016-01-09 12:51:18

  Herregud, vilka skadeståndskrav som kommer komma efter det här. Jag tycker det är viktigt att dom idioter som anställt honom får betala det och att vi skattebetalare inte drabbas för att KI/KS verkar ha helt inkompetenta ledningar.

 • Dr.Dängrot 2016-01-09 11:33:34

  Vanity Fair har skrivit också. Inte världens mest vetenskapliga tidskrift men den tål säktert en faktagranskning bättre än den utredning som KI producerat. http://www.vanityfair.com/news/2016/01/celebrity-surgeon-nbc-news-producer-scam

 • Arne 2016-01-09 10:35:16

  Det går inte att lita på KIs utredning. Dom frikände ju honom precis för solklart forskningsfusk. Den största bedragaren här är nog KI.

 • Justus 2016-01-08 23:03:12

  ..och nu detta i den ledande forskningsnationen! Medicinsk forskning, eller om det nu var kurativ vård (därom tvistar visst de "lärde"), bedriven av en stor mästercharlatan som passerat alla civiliserade skyddsnät en patient och skattebetalare kan kräva. Stor rensning och skärpning tack.

 • NO excuse for bad grammar 2016-01-08 20:02:00

  Vet att jag är petig men "...stöds av i stort sätt alla forskare i..." ska väl rimligen vara "...stöds av i stort sett alla forskare i..."

 • Haqvin 2016-01-08 19:54:01

  KI har väl skämt ut sig på en rad sätt de senaste åren. Institutets psykiatriforskning har släppt rapport efter rapport, där det vetenskapliga underlaget är magert och de biologistiska övertolkningarna är minst sagt grova. Ett av de senare exemplen presenteras i denna SvD-artikel: http://www.svd.se/hjarnforskaren-ser-borderline-som-kanslolivets-adhd

 • ssk 2016-01-08 18:25:01

  Kan vara en bra idé att undersöka fler forskare från andra länder inom KS/KI, inte bara deras forskning utan deras utbildning i stort. Ett tips är att granska de som snabbt höjt sin ställning och tagit kontroll över stora forskargrupper kort efter att svenska stabila kollegor plötsligt tappat tidigare mångåriga positioner. Svensk forskning kommer att tappa i trovärdighet internationellt när bubblan vid KI brister. 

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier