Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Legitimationsslarv kan leda till åtal

De olegitimerade sjuksköterskorna som jobbat i Västerbotten riskerar att hamna hos åklagare.

Annons:

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Västerbottens läns landsting i en internkontroll gått igenom behörigheten hos samtliga anställda och funnit att 16 sjuksköterskor och två läkare saknade legitimation.

Några av fallen har nu hamnat hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som hittills har öppnat 13 ärenden med rubriken ”tillsyn av användandet av skyddad titel legitimerad sjuksköterska”.

– Inte i något fall går det att utesluta åtalsanmälningar. Man får inte använda sig av titeln utan att vara legitimerad sjuksköterska, säger Fredrik Fridholm, ansvarig handläggare vid Ivo, till Dagens Medicin.

Han understryker att handläggningen precis har börjat och att myndigheten inte har fattat några beslut än. Om Ivo fattar beslut om att lämna över ärenden till åklagare borde det beslutet, enligt Fredrik Fridholm, komma relativt snart. Om myndigheten inte väljer att åtalsanmäla kan den alternativt uttala kritik i ärendena.

Att arbeta som sjuksköterska utan legitimation är ett brott mot patientsäkerhetslagen som kan leda till böter. Fredrik Fridholm kan inte exakt uttala sig om hur stora belopp det kan bli frågan om men uppskattar att det inte rör sig om många kronor.

Relaterat material
Internkontroll i Västerbotten avslöjade legitimationsslarv

Kommentarer

 • SSk amb 2016-01-11 21:05:40

  Nu kan man ju även jobba som sjuksköterskan utan leg. Ock då under liknande premisser som läkare utan leg. Dock är det ju svårare att få en sådan tjänst nu då reglerna ändrats.

 • DL Stockholm 2016-01-08 22:58:43

  Re: Magnus. Oroa dig inte. Vi (läkare) är under samma pöbeluppror från arga anhöriga, oförskämda patienter, rädda chefer etc som sjuksköterskor. Vi sitter i samma båt.

 • Underläkare 2016-01-08 16:02:02

  Skillnaden är ju att man kan arbeta som läkare utan legitimation(vik.ul, AT etc). Om läkarna det rör sig om har uppgett att de var legitimerade trots att de ännu inte fått legitimation är ju det dock ett problem. Mest sannolikt är väl det som hänt att någon administratör angett deras yrkestitel som leg. läkare istället för vik. ul i väntan på legitimation.

 • Magnus 2016-01-08 15:25:33

  De två läkarna verkar komma undan. Det är visst inte lika viktigt.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier