Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Lif

Lif vill ge apotekare förskrivningsrätt

Låt apotekare skriva ut läkemedel. Uppmaningen kommer från Lif som menar att det skulle avlasta vården och spara pengar åt landstingen. 

Annons:

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, propagerar i ett debattinlägg på Dagens Samhälle för att farmaceuter – efter rådgivning – ska få expediera receptfria läkemedel. Vd Anders Blanck påpekar att sjuksköterskor med tilläggsutbildning sedan 1980-talet har rätt att förskriva ett mindre antal läkemedel. Han tycker att något liknande borde gälla för apotekare.

Det skulle korta köerna i primärvården och ha positiv effekt på landstingens ekonomi. Som exempel nämns hostmedicin. Om en tredjedel av recepten för hostmedicin kunde hanteras direkt på apoteken skulle det innbära 430 miljoner kronor i kapade kostnader eftersom antalet vårdkontakter minskar, enligt Lif.

Vilka läkemedel som bör omfattas av förskrivningsrätten är dock oklart. Lif vill att en statlig utredningen undersöker saken. Men det skulle kunna handla om de vanligaste typerna av hostmedicin eller kortisonsalvor i mindre förpackningar mot lindrigare eksem.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler