Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Henrik Ehrenberg.

Henrik Ehrenberg. Bild: Niklas Larsson/Bildbyrån

Apoteksföreningen: Bra komplement till egenvården

Sveriges apoteksförening tycker precis som Lif att det borde finnas ett tredje läkemedelssortiment på apotek, som får säljas receptfritt efter rådgivning av en farmaceut.

Annons:

– Apotekens personal ger varje dag rådgivning i egenvården, och ett farmaceutsortiment skulle vara ett bra komplement till egenvården, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Apoteksföreningen, till Dagens Apotek.

Han påpekar att farmaceutsortiment av läkemedel redan finns i flera länder och att frågan just nu utreds i grannlandet Norge.

– Det finns en tydlig internationell trend att apoteken får ett större ansvar i vårdkedjan. Ett utökat ansvar för människors läkemedelsanvändning är då förstås bara naturligt, säger Henrik Ehrenberg.

Apoteksföreningen ser stora fördelar med att låta apotekare skriva ut läkemedel. Tillgängligheten skulle öka, samhället skulle sannolikt spara pengar och invånarna skulle uppmuntras att ta större ansvar för sin egen hälsa.

Relaterat material
Läkare motståndare till farmaceutisk förskrivningsrätt
Lif vill ge apotekare förskrivningsrätt

Kommentarer

 • Apotekare pensionerad 2016-01-13 11:12:58

  Kanske borde EMA (EU:s svar på Läkemedelsverket) avgöra frågan och utarbeta en lista på lämpliga läkemedel för apotekare att förskriva. Samtidigt bör man föreslå att EMA utarbetar utbildningsmaterial för varje läkemedel för apotekarna för att kvalitetssäkra denna vård. Förr tog ett utbildningsmaterial för Apoteket AB en månad att utarbeta och en kostnad på säkert 100 000 kr. Bra att slippa den utgiften. EMA brukar översätta allt material, så man slipper översättningskostnader också-

 • David 2016-01-12 22:11:10

  Är det apotekare som man tänker bör få förskrivningsrätt eller farmaceuter (apotekare OCH receptarier). Skärpning..

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier