Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Emma Spak är ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik.

Emma Spak är ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik. Bild: Sylf.

Läkare motståndare till farmaceutisk förskrivningsrätt

Läkarkåren gör inte vågen åt Lifs idé att låta farmaceuter skriva ut läkemedel på apotek. Förslaget skulle inte nämnvärt avlasta primärvården då de flesta som söker vård inte gör det i första hand för att få recept.

Annons:

– De flesta som söker sjukvård gör det oftast av oro för symtom. Vår uppgift är inte bara att skriva ut recept utan att bedöma patientens hälsotillstånd, säger Emma Spak, ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik, till Dagens Apotek.

Ett av Lifs argument för ge apotekare förskrivningsrätt är just att landstingen skulle spara pengar om färre sökte sig till primärvården för att exempelvis få hostmedicin. Fast det argumentet köper alltså inte Emma Spak.

– Man söker läkare för att man vill veta vad hostan beror på, om det kan vara lunginflammation eller någon annan diagnos, sällan bara för att få hostmedicin, säger hon.

Hon ger inte heller mycket för Lifs argument att sjuksköterskor med tilläggsutbildning i dag har rätt att förskriva ett mindre antal läkemedel, och att något liknande även borde gälla för apotekare.

– Det sker inom sjukvården där även läkare finns tillgängliga om sköterskan behöver diskutera bedömningen eller patienten behöver en vidare bedömning. Det viktigaste är att patienten får möta den kompetens som han eller hon behöver, säger Emma Spak.

Relaterat material
Apoteksföreningen: Bra komplement till egenvården
Lif vill ge apotekare förskrivningsrätt

Kommentarer