Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Lisa Hagberg arbetar på E-hälsomyndigheten.

Lisa Hagberg arbetar på E-hälsomyndigheten. Bild: E-hälsomyndigheten

E-recept i hela EU på g

Om några år kan det gå att hämta ut läkemedel på vilket apotek som helst inom EU, hoppas E-hälsomyndigheten.

Annons:

Sverige och Finland driver redan ett gränsöverskridande projekt med avsikten att börja testa utbyte av e-recept mellan länderna hösten 2017 eller våren 2018. Därefter väntar ett utvidgat samarbete med de övriga nordiska länderna och på lite längre sikt ska hela EU att omfattas av e-recepttjänsten.

– I EU är man angelägen om att få gränsöverskridande e-tjänster på plats. Folk rör sig mer och mer, och framgent kommer man förmodligen i större utsträckning att söka vård i andra länder, säger Lisa Hagberg, som ansvarar för frågan hos E-hälsomyndigheten, till Dagens Apotek.

För svensk del står E-hälsomyndigheten för tekniken medan socialdepartementet arbetar med de legala förutsättningarna för att få fram ett ramverk som gör det möjligt att utbyta information mellan länderna. Förhoppningen är att det ska vara på plats inom EU:s 28 medlemstater nästa vår.

Det handlar bland annat om att apoteken i EU-länderna ska kunna utbyta personlig information. Det legala ramverket är en absolut förutsättning för att E-hälsomyndigheten ska kunna göra något. Fast andra länder måste också haka på för att tjänsten ska fungera.

– Vi kan inte säga att vi ska expediera utländska e-recept i Sverige, eller tillgängliggöra svenska e-recept för utländska apotek, förrän andra länder har sin infrastruktur på plats, säger Lisa Hagberg.

Intresset för gränsöverskridande e-recept är stort, enligt Lisa Hagberg.

– Vi ser att det är flera länder som är intresserade. Jag var på konferens i Lissabon i slutet av förra året och där var det flera länder som testade sina tjänster för utbyte av patientinformation i virtuell miljö, säger hon.

Kommentarer

 • Lasse 2016-01-16 12:09:38

  Vad bra, då kan jag ringa till min semesterläkare i Portugal och beställa antibiotika mot min förkylning samt bensodiazepiner för att varva ner efter jobbet!

 • Mikael Hoffmann, NEPI 2016-01-14 17:24:26

  Bäste "Klinisk apotekare": Det är lagstiftning till skydd för patientintegritet som hindrar vårdpersonal vid en sjukvårdshuvudman eller utförare att gå in och läsa i patientjournalen (s k direktåtkomst) hos en annan sjukvårdshuvudman - inte IT-ansvariga vid landsting. ---//--- För att lösa detta med patientens tillstånd så har Inera (SKL) bl a utvecklat tjänsten Nationell patientöversikt - NPÖ. Genom denna kan inte hela journalen läsas (det tillåter igen inte lagstiftningen) men däremot kan verksamhetschefer definiera vilka delar av patientjournalen vid den egna kliniken som kan göras tillgänglig för vårdpersonal vid annan sjukvårdshuvudman - med patientens tillstånd förstås. http://www.inera.se/TJANSTER--PROJEKT/NPO/

 • Klinisk Apotekare 2016-01-14 13:30:56

  Jag kan hämta ut mitt metoprolol i Grekland, men en läkare på andra sidan länsgränsen kan, fortfarande, inte på något sätt annat än med snigelpost komma åt mina journaler. Dags att lyfta ansvaret för IT-systemen från landstingen.

 • Mikael Hoffmann, NEPI 2016-01-14 12:32:06

  Gränsöverskridande receptexpediering inom EU förutsätter i många fall expedition utifrån innehåll av aktiv substans - inte expedition av angiven produkt. Det är intressant att detta välkomnas av Läkemedelsverket och e-Hälsomyndigheten samtidigt som de motsätter sig generisk förskrivning i Sverige, t o m av läkemedel inom en utbytesgrupp. Och trots en massiv samstämmighet från de flesta övriga remissinstanser till Läkemedelsverkets utredning om generisk förskrivning. --- // --- Det vore intressant med en kommentar kring hur myndigheterna ser på säkerhetsfrågor vid expediering av EU-recept jämfört med generisk förskrivning av läkemedel inom en utbytesgrupp. Se även http://www.nepi.net/150330-Generisk-foerskrivning.htm

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier