Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

En avliden efter läkemedelstest

NY VERSION: Den man som i förra veckan förklarades hjärndöd efter det ödesdigra läkemedelstestet i Rennes i Frankrike har avlidit. 

Annons:

Fem andra försökspersoner som fördes till sjukhus efter att ha tagit samma läkemedel är i "stabilt tillstånd", enligt sjukhuset.

De patienter som skadades svårt, var av alltså en dog, hade fått ett läkemedel som ökar mängderna av cannabinoider i hjärnan. Det uppger det portugisiska läkemedelsföretaget Bial, på vars uppdrag prövningen utfördes, skriver Science.

Cannabinoider är en grupp kemikalier som bland annat återfinns i cannabis, men kroppen kan också själv tillverka ämnet.

Att på konstgjord väg öka halterna av dessa ämnen har föreslagits som en möjlig väg för att behandla kroniska smärttillstånd. Det preparat som ingick i prövningen hämmar ett enzym som bryter ner cannabinoider i hjärnan.

Enligt ännu obekräftade uppgifter fick deltagarna 1 900 euro, cirka 18 000 kronor, för att delta i prövningen som ägde rum i företaget Biotrials lokaler i Rennes. I prövningen skulle deltagarna ta läkemedlet tio dagar i följd, samtidigt som de lämnade en rad prover.

Sammanlagt 108 personer deltog som försökspersoner i testet av ett läkemedel mot smärta och psykiska störningar på det privata företaget Biotrial. Testet var ett så kallad fas 1-test där man kontrollerar eventuella biverkningar och lämpliga doser.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Hjärndöd efter läkemedelstest

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler