Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

EU-bevis för vårdyrken på banan

Nu kan sjuksköterskor och fysioterapeuter ansöka om ett europeiskt yrkeskort hos EU som ska underlätta arbete i andra länder.

Annons:

EU-körkortet är resultatet av uppdateringar som gjorts i det så kallade yrkeskvalifikationsdirektivet. Direktivet är en viktig komponent i den fria rörligheten av arbetskraft inom EU, och reglerar bland annat hur olika yrkeskompetenser bedöms i olika länder.

Fem yrken får möjligheten till ett elektroniskt bevis för sin kompetens varav tre sjukvårdsrelaterade yrken: sjuksköterskor, apotekare och fysioterapeuter. Det ska bland annat göra det enklare att arbeta tillfälligt i ett annat EU-land.

Uppdateringen innebär också att det numera finns ett nytt elektroniskt system där behöriga myndigheter får information om yrkesutövare som helt eller delvis begränsats eller förbjudits att utöva sitt yrke.

Varning ska också utfärdas om en domstol fastställer att en yrkesutövare har använt falska dokument, enligt Socialstyrelsen. Detta välkomnas av Sveriges Farmaceuter.

– Det handlar alltså bland annat om att om en legitimerad yrkesutövare som fått sin legitimation tillbakadragen eller begränsad, blir synligt inom alla EU-länder, Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz, säger Clary Holtendal.

Relaterat material
Sjuksköterskeförening kluven till utredning
Närmare införande av elektroniskt yrkeskort

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler