Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister.

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister.

Sjukvårdens kompetens får nationell samordning

Kompetensförsörjningen i sjukvården ska samordnas nationellt och sjuksköterskeutbildningen kan förväntas sig en översyn, enligt sjukvårdsministern.

Annons:

Folkhälso- sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är en försiktig general som inte ger skarpa besked innan de är färdigmanglade inom regeringskansliet.

När han talade på Dagens Medicins strategidag gav han ändå en liten fingervisning om frågor som det kan förväntas regeringsförslag om under våren.

Göran Stiernstedts utredning om en effektivare sjukvård föreslår bland annat att kompetensfrågorna för sjukvården behöver en nationell samordning. Något som sjukvårdsministern ställer sig positiv till.

– Att det behövs en nationell fast struktur för kompetensförsörjningsfrågorna är uppenbart, säger han.

Förslaget att se över sjuksköterskeutbildningen finns också på agendan, men något närmare besked om när en sådan blir aktuell vill han inte ge.

– Det är en spännande fråga som även berör utbildningsdepartementet. Men vi behöver oftare göra kontinuerliga översyner av utbildningarna. Det behövs nya diskussioner om bland annat sjuksköterskeutbildningen och undersköterskeutbildningen, men även om de nya kategorier som inte finns inom sjukvården ännu, säger Gabriel Wikström.

Han tycker att de diskussioner om kompetensförsörjningen i vården som han fört brett med såväl högskolevärlden som landsting och myndigheter, under hösten, varit fruktsamma.

– Utifrån dem har vi en bra grund att stå på och vi kommer med flera förslag på området, inom en snar framtid.

Kommentarer

 • ST-läkare 2016-01-21 10:24:11

  Bra idé att samordna kompetensförsörjningen för läkare, psykologer och sjuksköterskor.

 • ingrid olsson 2016-01-21 07:42:14

  Det är stor brist på Biomedicinska Analytiker i hela landet. Läget kommer att fövärras då medelåldern är hög.För patientsäkerheten är tillgång till legitimerad Labpersonal ytterst viktig. Det skulle vara en fördel om fler utbildningsplatser fanns i norra delen av landet.

 • Agneta Berglöw 2016-01-19 17:52:35

  Löfven har varit duktig på att implementera begreppet samordnare i allt vad alla departement skall hugga tag i. Tänk om någon från sjukvårdens verklighet fick vara med o berätta......

 • Gôrgël Karlsson&Emil 2016-01-19 14:31:12

  Då gör sossarna som sossar gör bäst: tillsätter nya tjänster, lite fler hyllvärmare, lite fler pappersvändare. Inte sällan till kompisar på kansliet eller kanske till någon som snart kommer säga upp sig. Kanske en och annan utrikesminister kommer söka nytt jobb snart. Följande behövs i CV: tidigare kompis.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier