Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Sändare ska minska springet i Lund

Genom att märka upp utrustningen med sändare går det att se exakt var på akuten den befinner sig.

Annons:

– Vårdpersonal lägger rätt mycket tid på att leta efter utrustning, säger Katinka Holgersson, enhetschef på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund, till Dagens Medicin.

Men den tiden ska nu minska.

I ett Vinnovafinansierat samarbetsprojekt med Lunds universitet och företaget Sony märkte man på akuten strax innan jul upp den utrustning som lätt får fötter. Det handlar om örontempar, EKG-maskiner, övervakningsutrustning och ultraljudsutrustning.

Genom ett program som finns installerat på mottagningens samtliga datorer kan de anställda sedan se exakt var utrustningen befinner sig på en karta över akuten.

– Så då slipper man springa och leta, det är oerhört praktiskt, säger Katinka Holgersson.

Hon kan inte säga exakt hur mycket tid som sparats men intygar att man redan nu märker att systemet har varit till hjälp.

Tanken med projektet var först att förbättra flödet av patienter på akutmottagningen men det är ännu långt kvar till det att patienterna märks upp på samma sätt. Patienternas integritet och den lagstiftning som reglerar den, gör den delen av projektet mer komplicerad.

Samtidigt sticker Katinka Holgersson inte under stol med att om det skulle gå att märka upp patienter på samma sätt, så skulle hanteringen av akutens patientliggare bli smidigare.

Om liggaren automatiskt uppdaterades när en patient exempelvis är på röntgen försvinner tiden för det manuella arbetsmomentet att knappa in det. Dessutom blir det en säkerhet då momentet i dag kan glömmas bort, förklarar hon.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler