Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Anna-Cajsa Torkelsson

"Facebook-generationen accepterar inte dagens vård"

Han har adlats för sina insatser för den brittiska sjukvården. Nu levererar sir John Oldham receptet på hur den svenska sjukvården ska räddas. 

Annons:

Ingredienserna som radades upp på Primärvårdens dag på onsdagen var få men välkända: It, samarbete och en helhetssyn på patienten. Måhända klingar det bekant. Ändå går det trögt för sjukvården att anpassa sig till nya förutsättningar och möjligheter.

– Folk är rädda för förändring, och jag tror inte att vi har fått se tillräckligt många lyckade exempel, säger John Oldham, professor inom global hälsa.

Men enligt honom är det inte frågan om huruvida sjukvårdsjättarna vill använda sig av receptet eller inte. De kommer att vara tvungna av ekonomiska skäl.

– Sjukvårdens uppdelning på olika kroppsdelar passar våra patienter dåligt. Dessutom är det väldigt kostsamt för vårt sjukvårdssystem. Inget sjukvårdssystem i västvärlden kommer att vara hållbart om vi fortsätter att göra som i nuläget. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med läkare och sjuksköterskor för att tillgodose behoven. Om vi nu hade råd med mer personal. Och ärligt talat har vi inte det.

John Oldham ledde för två år sedan en kommission för en helhetssyn på patienten, ”whole person care”, på uppdrag av den brittiska regeringen. Hans slutsats är att det behövs en transformation av stora mått.

– Vi måste göra patienten till en del av sjukvårdsteamet. Vi måste ställa frågan om hur vi bäst kan hjälpa dig att hantera ditt hälsotillstånd. Patienterna tycker att det är viktigt att bli involverade, men det är också lösningen för sjukvården.
Inte heller när det kommer till ny teknologi har sjukvården något val i framtiden. John Oldham tror att Sverige inom tio år har nått den brytpunkt då det inte längre går att hålla sjukvården utanför it-utvecklingen.

– Sjukvården är i princip det sista område som fortfarande inte har omfamnat den digitala revolutionen. Men det kommer inte att dröja förrän Facebook-generationen är de som har de kroniska sjukdomarna. Och tro inte att de kommer att acceptera att lyfta telefonen, sitta i telefonkö, argumentera för att få en läkartid och därefter köra någonstans för att hamna i ett väntrum och vänta på försenade läkare. Den som tror det har ätit fel sorts svamp till frukost.

Kommentarer

 • Tom 2016-01-31 16:07:03

  Underlig rubrik... Vad har Facebook generationen för alternativ? De blir allt tvingade till att acceptera svensk sjukvård och dess utformning.

 • ssk 2016-01-29 02:16:36

  @Kaj - du är i vart fall inte feg! Läste just nu bifogad information som jag hittade när jag sökte på ditt namn. Väldigt viktigt. Jag är säker på att din kamp inte varit förgäves och att många fått större insikt både om riskerna men också om hur det är att drabbas, genom den info du givit här på DM. http://static.wm3.se/sites/16/media/6991_090420kl1330KajJohansson.pdf?1397143385

 • ssk 2016-01-29 02:05:11

  @Leg läkare - medveten om att det blev ett rörigt inlägg mitt i natten med en felskrivning i sista meningen. Försöker förklara igen - för att du ska förstå. - Idag lyssnar svenska barnfamiljer inte på BVC och barnläkare. - De får information sin via Facebook. - De läser själva det media rapporterar om vetenskapliga undersökningar, diskuterar på FB och bygger upp idéer och skapar egna myter. Min bedömning som barnsjuksköterska är att myeliniseringen av hjärnan, som inte är klar när barnen föds i fullgången tid, kan skadas allvarligt på grund av att barnen hålls vakna stor del av dygnet. Under tidigt 90-tal kom undersökningar som visade att barn som störts ofta när de låg på sjukhus, och inte fått sammanhängande sömn, drabbades av neuropsykiatriska skador. Inom AH påstås idag att barn kan skadas av att inte vara tätt inpå mamman och amma dygnet runt. Man får felaktig information bland annat av vårdpersonal som agerar som rådgivare bakom titeln "hjälpmamma". Detta är idag etablerat och 1177 hänvisar människor till grupper som liknar hemliga sällskap, som kastar ut avvikare. Jeg försökte ge en liten inblick i den verklighet jag sett i Sverige sedan 3-4 år tillbaka.

 • ssk 2016-01-28 20:55:58

  Stämmer helt med min bild. Ska ge ett exempel på problem: Jag är barnsjuksköterska och gick för några år sedan med i två grupper på Facebook, en av Amningshjälpens hemlighetsfulla samtalsgrupper där alla med avvikande mening kastas ut och en grupp där mammor som inte klarat att amma stöttar varandra för att överleva hånet från dem som ammar till varje pris. Syftet med att gå in i grupperna var att få veta vad unga föräldrar tänker idag, vilka råd de behöver och vill ha, hur de ser på BVC och barnsjukvård. Jag har över tid börjat fråga mig om ökningen av sk bokstavssyndrom hos barn är orsakad av att barnsjukvården tappat greppet och att många barn svälter vid bröstet sedan ett antal år. Idag kallar många BVC ssk och barnläkare för "idioter" och råder varandra att inte lyssna på råd. Detta motsägs inte av barnmorskor och läkare som är "hjälpmammor". De uppger inte profession, de ger råd som borde värderats av barnläkare, de för ej journal - man kan nästan inte fatta att detta är sant. Mammorna får goda råd av AH om amningens fysiologi men ingen kan barnen och få tror på det BVC säger. Ingen förstår att kunskapen hos barnsjukvården

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier