Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Anders Hamsten.

Anders Hamsten. Bild: Gunnar Ask

KI berett att ompröva friandet av Macchiarini

Lärosätets rektor Anders Hamstens förtroende för den världskände kirurgen har naggats i kanten och nya fakta kan göra att utredningen om forskningsfusk öppnas igen.

Annons:

– Vi har konfronterats med data, som möjligen har undanhållits och inte har funnits tillgängliga i utredningen. Om de har relevans för utredningen är vi beredda att ompröva den, sade Anders Hamsten, rektor för Karolinska institutet, i Sveriges Televisions Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen.

Bakgrunden är att Dokument inifråns sista avsnitt kring Paolo Macchiarini sändes på onsdagskvällen och tillsammans med producenten Bosse Lindquist var KI:s rektor inbjuden att diskutera vad som ska hända framöver.

Med anledningen av tveksamheterna kring Paolo Macchiarinis CV och tillvägagångssättet kring hans operationer i Ryssland, som Dagens Medicin tidigare har rapporterat om, sade Anders Hamsten också att hans förtroende för den världskände kirurgen ”rejält har naggats i kanten”.

Paolo Macchiarini är fortfarande anställd vid KI och innan dess att lärosätets utredning av CV-tveksamheterna är färdig vill Anders Hamsten inte kommentera om anställningen ska avslutas eller inte.

Dokument inifråns bilder av omständigheterna kring de ryska operationerna, som KI tidigare tagit avstånd från, kallade Anders Hamsten för ”förskräckliga”. Han sade också att det är väldigt osannolikt att något liknande skulle klara en etikprövning i Sverige.

Anders Hamsten höll däremot inte med om att Paolo Macchiarinis operationer i Sverige kan liknas vid experiment på svårt sjuka patienter. Han höll fast vid KI:s tidigare linje om att det var akut livräddande sjukvård och inte forskning.

Bosse Lindquist poängterade att det inte finns några som helst belägg för att den första patienten som fick en konstgjord luftstrupe inopererad av Paolo Macchiarini var akut döende och påpekade också att KI redan 2009 fick varningar om forskningsfusk.

Relaterat material

Kommentarer

 • Doktor 2016-02-01 16:10:41

  Med förundran läser man om dessa turer. Vi måste nu städa upp, sopa rent och försöka återupprätta KIs världsrykte - det kommer ta lång tid. KIs STYRELSE OCH REKTOR BÖR AVGÅ OMEDELBART! Det måste rensopas å det snaraste. Vi har inte råd att ha dessa personer kvar på vårt medicinska flaggskepp efter dessa skandaler. Vi måste börja nu! Ut med det korrupta och försök bygga upp förtroendet på nytt. Allt förtroende för nuvarande ledning är total förbrukat! Det måste Hamsten o co omedelbart inse och ta konsekvensen av.

 • Måna Lundblad 2016-01-31 20:43:11

  Vilken katastrof! Fler varningar från oberoende läkare och forskare utanför KI men man har vägrat lyssna. Till och med hotat de som framfört sanningen om "forskningen" som Macchiarini lagt fram. Hur kan ledningen öht få sitta kvar? De borde avskedas! Jag önskar vid Gud att jag aldrig blir patient inom något område på KI! Ert rykte har kraftigt fått sig en törn som seriöst sjukhus!

 • Sverker Ågren 2016-01-30 08:34:19

  Omskakande dokumentär! Visst, Bosse Lindqvist kan inte ha fångat hela sanningen, men ett oerhört imponerade jobb har han gjort. Utifrån ett antal år som ledamot i Patientskadenämnden PSN, tänker jag hur en prövning av de skador som de opererade partierna tillförts skulle bedömas. Tror vi vanliga ledamöter skulle gått i taket! Och jag vill tro att nämndens medicinska experter också gjort det. Respekten för KI har absolut fått en törn. Heder åt den läkargrupp som skrivit och anmält ärendet om forskningsfusk.

 • Eskulap 2016-01-29 11:47:10

  Rektor Hamstens klara och rediga framträdande i TV:s morgonprogram lär följas av "stringenta" åtgärder och klarlägganden. Nationens medicinska samfund kan känna sig trygga med en sådan rorsman. Vi får hoppas att det är färdiggläfst. Forskning måste ha ett pris, man kan inte räkna med att folk i gemen kan förstå det. Därför måste man lämna tänkandet och de stora/svåra besluten till de som kan ta sådana. En svår pedagogisk uppgift som kräver sin man. Och Hamsten är just den mannen. Dessutom kan han föra sig. Välklädd, artig och belevad. En prydnad, som vi måste vara rädda om.

 • Helmuth Lang 2016-01-29 10:32:14

  Mörkläggningen är ännu allvarligare än som hittills framkommit i media. Då den första patienten som opererades i Sverige dog på öronkliniken Karolinska Huddinge, ville man inte att obduktion skulle ske. Men... en av dom 4 anmälande läkarna kontaktade patientens hustru (och fick "tillstånd" till obduktion). Den anmälande läkaren åkte själv till patologen Huddinge och ordnade med obduktion. Han tog hand om trachealprotesen, delade den i bitar och skickade dessa bitar till flera olika laboratorier för bedömning/analys.

 • Dan 2016-01-29 08:17:28

  Det här är en av de största mörkläggningsskandalerna i Sverige. Man varnades redan 2009 och sedan vid upprepade tillfällen men inget hände. Anders Hamsten och KI försöker nu sopa detta under mattan. Man borde byta namn till det Korrupta Institutet.

 • Marie 2016-01-29 02:20:40

  Hittade även denna artikel, vilket skulle stödja teorin om att han verkar vara en riktig bluffare, samma sak som kommentaren nedanför, men på spanska.... Man kan sammanfatta artikeln med att en journalist som skulle göra en reportage om honom blev kär i kirurgen, de skulle gifta sig och han lovade henne att det var Påven Francisco som skulle viga dem. Till bröllopet skulle komma: Obama, Clinton, Putin och Sarkozy, Elton John, Kofi Annan, Russel Crowe och Kenny Rogers, bl andra kändisar. http://www.abc.es/estilo/gente/abci-cirujano-famoso-italia-promete-periodista-americana-boda-oficiada-papa-201601112212_noticia.html

 • psyk konsult 2016-01-28 16:03:15

  Tyvärr är Macchiarini mytoman. Kanske kan han vara en duktig läkare ändå? Men troligare är att han är en katastrof. Läs den underbara rapporten om hans mytomani här: http://www.vanityfair.com/news/2016/01/celebrity-surgeon-nbc-news-producer-scam

 • STASI-request 2016-01-28 15:41:29

  Kalla in HR på KS för att rensa ut alla whistleblowers och sanningssägare! Detta har gått för långt, helt oförskämt att medarbetare på KS-KI går ut till allmänheten om allvarliga missförhållanden. Tips på beprövad lokal metod: gräv fram något ur gamla journaler och Lex Maria-anmäl pratkvarnarna ifråga! Omedelbums!

 • Sorgligt 2016-01-28 14:29:17

  Detta är tragiskt. Intern på KI har alla vetat att det är fusk sedan mycket länge. Ingen är egentligen intresserad av en ny KI utredning då alla vet att den inte går att lita på. Det enda rätta nu är en helt oberoende utredning av detta ärende samt hela KIs ledning och övriga personer som sålt ut KIs namn och rykte.

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-01-28 12:32:43

  Tyvärr, Anders Hamsten, detta räcker inte. Det finns inte längre tillräckligt förtroende för vare sig dig eller KUS sjukhusdirektör Melvin Samson. Ni måste avgå. Omedelbart. En oberoende granskning av hela denna "affär" måste ske. Det behöver sannolikt rensas ut en hel del inom ledargarnityret på både KI och KS. De fyra läkarna som sommaren 2014 gjorde den 400-sidiga anmälan borde få pris, liksom SVT:s journalist Bosse Lindquist.

 • KI-student 2016-01-28 12:07:49

  Det är väl just det som är problemet Tersites, stoltheten och överlägsenhetsattityden på KI har inga gränser och är det som gjort hela den här historien möjlig. Vilket annat universitet i Sverige som helst hade sväljt stoltheten och tagit till sig problemen på en gång. Detta går igen i det mesta på det högtravande, krångliga och ibland rent studentfientliga KI.

 • Tersites 2016-01-28 11:22:43

  Förfärande uppgifter/fakta som framkommit. Rektors agerande släpar KI i smutsen och därmed svensk medicinsk forsknings anseende liksom Nobelprisets d:o. En helomvändning under galgen räcker inte, här krävs nya krafter i ledningen för vårt stolta lärosäte.

 • Ulrika 2016-01-28 11:10:09

  Jag hoppas att utredningen återupptas. Dessutom borde man också utreda hur "utredningen" från KI har gått till. Det vore hög tid att ändra regelverket så att vetenskaplig oredlighet utreds av oberoende granskare, inte av någon som har intresse av att vare sig bevara eller förstöra KIs heder.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier