Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lif:s vd Anders Blanck.

Lif:s vd Anders Blanck. Bild: Gunilla Lundström.

Lif välkomnar prisöversyn

Branschorganisationen Lif välkomnar regeringens beslut att se över prissättning och finansiering av läkemedel.

Annons:

– Det är något vi efterfrågat eftersom den situation som nu råder inte bara är oklar, utan den riskerar faktiskt att omkullkasta hela den nationellt sammanhållna läkemedelsförmånen, säger Lif:s vd Anders Blanck till Dagens Apotek.

Lif anser att det viktigaste är att ha ett förmånssystem som gör det möjligt för förskrivaren att välja det läkemedel som passar den individuella patienten.

– För läkemedelsbranschen är det också viktigt att få ordning och reda. Vi måste ha ett förutsägbart och tydligt pris- och subventionssystem som garanterar en rättssäker likabehandling av företagen, säger Anders Blanck.

Som Dagens Apotek tidigare rapporterat kommer regeringen att ge Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i uppdrag att utveckla den värdebaserade prissättningen för att modellen ska präglas av större förutsägbarhet, transparens och rättssäkerhet.

Bakgrunden är den så kallade så kallade Cimzia-domen om rabattavtal, som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) anser kan underminera dagens prissättningssystem och gör rättsläget osäkert på läkemedelsområdet.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material
Regeringen ser över prissättningen
Region Skåne fick rätt om rabattavtal

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler