Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Paolo Macchiarini, professor i regenererativ kirurgi, frågades ut av tv-producenten Bosse Lindquist.

Paolo Macchiarini, professor i regenererativ kirurgi, frågades ut av tv-producenten Bosse Lindquist.

Macchiarini medger att plaststrupen inte fungerar

Paolo Macchiarini medger i SVT:s Dokument inifrån att plaststrupen som använts vid de experimentella operationerna inte fungerar i nuläget.

Annons:

I den sista delen av tre medger kirurgen att implantatet som använts vid flera operationer på patienter som därefter avlidit, inte fungerar som den borde i nuläget.

–  Ja, och det var därför vi avbröt försöken på människor i väntan på nya implantat, säger Paolo Macchiarini i dokumentären.

– Om man inte gör någonting alls, då kan man troligen inte dra några sådana slutsatser. Så visst, vi har haft komplikationer men vi har lärt oss mycket av dem. Så för framtida patienter borde det bli bättre, mycket bättre.

På frågan om han någon gång känt tvivel kring om det var rätt att operera en kvinna i Ryssland som inte var dödligt sjuk med implantatet svarar han:

– Så klart jag känner tvivel. Vi ägnar oss åt komplicerade saker. Tror du att vi är odjur?

Av dokumentären framgår att planen är att experimenten med plaststrupar ska återupptas, men först efter djurförsök. Något som inte föregick den första operationen, enligt dokumentären.

I avsnittet hävdar Paolo Macchiarini först att den första operationen föregåtts av djurförsök vid Karolinska institutet och att det finns opublicerade studier i ämnet. Sedan antyder han att djurförsöken i stället ägt rum i Ryssland.

I dokumentären fortsätter de ansvariga på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet att stå bakom Paolo Macchiarini. Anders Hamsten, rektor på KI, medger att Macchiarini kunde ha varit uttryckt sig ”med större precision” i sina studier. Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har KI dock efter dokumentären distanserat sig från operationerna i Ryssland.

Dagens Medicin har sökt och fortsätter att söka Paolo Macchiarini för en kommentar till kritiken mot hans operationer och forskning.

 

Relaterat material

Kommentarer

 • Amtkil Eva 2016-01-30 09:48:58

  Håller med att journalisten borde få pris för sin granskning. Har tillomed mailat svt och sagt det. Rekommenderar er att läsa vanity fairs långa artikel där journalisten blev kär i och lurad av Macchiarini (påven skulle vigs dem, obama skulle gästa bröllopet....)

 • Peder Forsberg 2016-01-29 15:44:49

  Jag har nu sett tv reportaget, de tre avsnitten, om professor Macchiarinis. Man kan lätt konstatera några saker. Professor M har ljugit i sina rapporter, vilket framgår med tydlig klarhet. Det vill inte ledare, rektorer och chefer för karolinska institutet eller sjukhuset veta av. De blundar, för det är bättre för deras verksamhet och framför allt för deras egen personliga situation. I ett samhälle där rättvisa och lag fungerar borde alla dessa herrar, inklusive professor M, fått avsked på grått papper, som man säger. Oavsett om detta i framtiden visar sig vara de första stapplande stegen mot en helt ny metod att med att använda konstgjorda material, så är vägen dit helt förkastlig och fel. Det skulle aldrig ha fått ske, helt enkelt. Egentligen är det brott som begåtts, och man kan nog nu efteråt när man ser chefer och ansvariga vid de båda institutionerna försvara det hela, att hela bunten borde ha satts inom lås och bom. Så pass grovt är detta. Egentligen, om man synar det som skett, det sätt det genomförts på, så är det mord. Eller i alla fall dråp.

 • Marie 2016-01-29 01:44:39

  Vilken obehaglig person, denna Machiarini. Så arrogant och helt empatilös. Håller med om att han verkar ha narcissistiska drag. Hoppas detta utreds ordentligt. Bosse och hans team gjorde ett utomordentligt bra arbete, det förtjänar Stora Journalistikpriset, tack!

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-01-28 17:42:04

  Jag tycker inte denne man någonsin i dokumentärerna ser ut att må särskilt bra. Inte ens när han håller presskonferens efter den första plaststrupeoperationen 2011. Jag tror att han redan då vet att detta sannolikt inte kommer att gå bra. Man kan fundera mycket på hur han funderade när han valde att testa plaststrupe i st f vanlig transplantation. Och hur tänkte han när han sökte tjänsten på KI och förfalskade sitt CV? Ja, det finns mycket att fundera på angående denne mans beteende. Visste han från början att detta aldrig skulle hålla? Tyckte han ändå att det kunde vara värt att löpa linan ut, för att få några år i rampljuset?

 • André 2016-01-28 17:26:53

  Paolo, i min mening, bör fällas för vållande till annans död. En annan sak som jag inte heller riktigt förstår, varför gick de ens över till platstrachea när det har visat sig att de som mottog strupar, Claudia Castillo och Ciaran Finn-Lynch, från donatorer tillsammans med deras egna stamceller lever än idag? Möjligen missade jag ifall detta nämndes i dokumentären annars förstår jag inte varför man istället väljer att gå över till plast.

 • Nick 2016-01-28 14:00:09

  Charm, ansvarlöshet, patologiskt (där fick jag till det) ljugande... Att KI står bakom hela cirkusen går inte att ta in ens för en lekman. Den två enda förklaringarna är att det är för genant att erkänna att man hyllat den nakna kejsarens imaginära kostym samt att KI har haft någon sorts ekonomisk deal med licenstillverkning av plaststrupar (ROFL) och tillhörande teknik. Den patenterade (?) bioreaktorn kanske? Så länge inga Svenskar dör så är det ju ändå skit samma tycks de resonera. Hade jag varit Dr. Mengele så hade jag lätt sökt jobb där iallafall.

 • Taj 2016-01-28 13:24:46

  Bosse är en riktig journalist och reporter som tillsammans med sitt lag har utfört ett fantastiskt reportage. Hela KI:s ledning som har kommit i närheten av denne man Paolo borde få sparken omgående!

 • Inna, journalist 2016-01-28 09:27:22

  Jag hoppas att Bosse Lindquist får ett pris för den här utmärkta granskningen av Macchiarini - maken till kvaksalveri får man leta länge efter!

 • Lars Wiklund 2016-01-28 09:20:53

  Jag vill bara tacka för att Dagens Medicin följer upp den här frågan. Jag är rädd för att den kommer att bemötas av intetsägande svar eller absolut tystnad hos KI. Tack för att ni försöker motverka det. Vänligen/Lars W

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-01-28 08:45:55

  Jag hoppas att många såg dokumentärens sista del i går. Den visade med all önskvärd tydlighet att varken Macchiarini eller de ansvariga på KI och KS har rent mjöl i påsen. Det var mycket pinsamt att se dessa herrar (en tillfällighet att det bara rör sig om män?) skruva på sig, titta ner i marken eller upp i himlen, och undvika att svara på journalistens frågor. Jag tyckte nästan synd om KI:s rektor Hamsten, han blev faktiskt fullständigt avklädd. Men det är inte alls synd om honom eller de andra ansvariga, det är synd om de patienter som offrats och deras anhöriga. De ansvariga i Sverige måste genast avsäga sina uppdrag och be om ursäkt. Om de inte förstår detta själva måste arbetsgivaren helt enkelt ge dem foten. Och de fyra modiga läkarna som anmälde detta borde få något sorts "visslar"-pris.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier