Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Photos.com

Fortsatt pengaflöde till Macchiarinis forskning

Staten fortsätter att via landstinget betala ut miljoner till den väldskände kirurgens forskning. Hans kollega blir däremot utan.

Annons:

2015 beviljades Paolo Macchiarini Alf-medel för sin forskning kring artificiella luftstrupar. Alf står för avtal om läkarutbildning och forskning och är ett nationellt avtal mellan regeringen och sju landsting där staten varje år betalar ut pengar via landstingen. Enligt beslutet har Paolo Macchiarini fått 800 000 kronor under fjolåret och i år och 2017 väntar 846 000 kronor, respektive 800 000 kronor till.

Jan-Inge Henter, FoU-direktör vid Karolinska universitetssjukhuset och vice ordförande i Forskningsstrategiska kommittén, uppger i ett sms till Dagens Medicin att beslutet att betala ut pengar till Paolo Macchiarini i nuläget inte har omprövats. Samtidigt lägger han till att det inte hindrar att beslutet kan omprövas senare.

Paolo Macchiarinis närmaste man forskarassistenten Philipp Jungebluth, också han knuten till Karolinska institutet, beviljades 2013 ett fyraårigt forskningsanslag från Svenska sällskapet för medicinsk forskning. Det anslaget stoppades dock vid årsskiftet sedan det framkommit att Philipp Jungebluth inte var anställd vid Karolinska universitetssjukhuset och att han dessutom saknar svensk läkarlegitimation. Totalt hann Philipp Jungebluth få 1 125 000 kronor av anslaget, uppger Göran Magnusson, ordförande för Svenska sällskapet för medicinsk forskning, i ett mejl till Dagens Medicin.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler