Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini. Bild: Oskar Kullander/Bildbyrån

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

Anders Hamsten ser inte att den världskände kirurgen kan vara kvar. Samtidigt ska en extern granskning och en haverikommission tillsättas.  

Annons:
Anders Hamsten.
Bild: Gunnar Ask

Dagens Medicin får sent på fredagseftermiddagen tag på Karolinska institutets rektor och ställer då en av de frågor som många undrat över sedan den senaste tidens avslöjanden.

Kan Paolo Macchiarini vara kvar vid Karolinska institutet?

– Jag kan inte se att han kan vara kvar på Karolinska institutet givet att vi totalt har missbedömt den kliniska studien i Krasnodar.

Vad innebär det rent konkret?

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas. Om, vilket är sannolikt, vi landar i det beslutet.

Anders Hamsten understryker att Karolinska institutet som statlig myndighet först måste höra den person som ifrågasatts.

Du har reagerat på Paolo Macchiarinis misstänkta cv-fusk och omständigheterna kring operationerna i Ryssland. Finns det någon anledning för KI att också idka självkritik?

– Självklart, när det gäller verksamheten i Ryssland så har det varit en godkänd bisyssla som började samtidigt som Macchiarini rekryterades 2010.

Anders Hamsten säger att KI:s mål är att nu få till ett bättre system för att kunna stötta internationella forskare och han är också tydlig med att ingen KI-anställd kan medverka i studier utomlands som inte också skulle godkännas i Sverige.

Kan du se att det utifrån kan verka som att du och KI försöker ducka ansvar och lägga skuld på andra?

– Jag förstår det helt och fullt. Både profession, patienter och lekmän som sett de minst sagt förskräckliga bilderna från Ryssland som vi har exponerats för. Det är bilder som alla måste reagera på, inte minst vi som är läkare.

Ångrar du något av ditt agerande i den här historien?

– Som ytterst ansvarig för ett universitet är jag ytterst ansvarig för allt som sker här. Det är flera tankar som väcks hos mig. Med tanke på att ny information har tillkommit och Karolinska institutets trovärdighet har ifrågasatts så är det alldeles uppenbart att KI, och inte minst jag, på ett prestigelöst sätt ska initiera en extern granskning av den utredning av misstanke om oredlighet i forskning som genomförts. En utredning som ska titta på hela utredningen, resultatet och processen.

Finns det ett beslut fattat om den externa granskningen?

– Nej, vi måste tänka igenom formerna men det är någonting vi kommer att initiera snarast möjligt. Så att det blir klokt och riktigt och rätt från början.

Anders Hamsten säger att KI även ska tillsätta en utredning av hela processen kring Paolo Macchiarini, från rekryteringen fram till i dag.

En slags haverikommission?

– Det skulle man kunna kalla det, om man vill använda den termen. En förutsättningslös utredning av hela processen.

Anders Hamsten kan inte säga om den utredningen ska ske externt eller i KI:s regi men är tydlig med att den kommer att ske ”så fort som någonsin är möjligt”.

Håller du fast vid att det, med den fakta som fanns tillgänglig i augusti 2015, var rätt att fria Paolo Macchiarini?

– Ja, det är min bedömning att vi har gjort ett rimlig balanserat beslut. Det är ett beslut som inte har fattats av en person utan har beretts av flera kompetenta personer inom KI. Men naturligtvis är det ytterst ett rektorsbeslut så det slutgiltiga ansvaret ligger hos mig.

Är beslutet även något du personligen kan stå för?

– Utifrån de uppgifter vi hade tillgång till när beslutet fattades så anser Karolinska institutet att detta var ett balanserat och korrekt beslut.

Nu sade du Karolinska institutet, vad anser Anders Hamsten?

– Anders Hamsten är den yttersta företrädaren för Karolinska institutet, så han anser det också.

I det mejl KI:s externe granskare Bengt Gerdin skickade till dig i december står han fast vid att det handlar om oredlighet. KI håller inte med, kan du utveckla varför?

– Nej, i det här läget när vi kommer att göra en extern granskning av utredningen så väljer jag att inte kommentera det. Det får den externa utredningen avgöra i vilken utsträckning den vill ha yttrande från rektor eller beredningsgrupper.

Många av de som kommenterar ärendet kring Paolo Macchiarini på vår sajt tycker att du ska ta ditt ansvar och avgå, vad tycker du själv?

– Jag fortsätter som Karolinska institutets rektor så länge mina uppdragsgivare, regeringen och konsistoriet, har förtroende för mig. Och det hoppas jag att de har.

Relaterat material

Kommentarer

 • Student 2016-02-21 21:46:15

  KI är väl högst medskyldiga till brott precis som Paolo, har institutet stått bakom hans artiklar och godkänt dom så har också institutet varit med i att sprida lögner, lögner som tyvärr fått dödliga konsekvenser för människor. Synd att Hamsten ska vara så feg och oärlig bara, och först nu när hela Sverige reagerar kunna börja erkänna sina fel. Tredje avsnittet i dokumentären är ju bara pinsam om man ser till KI's alla hittepå och lögner, för att inte tala om Paolos härskartekniker.. Blä

 • Sven Román 2016-02-01 22:40:31

  SvD skriver att 2010, när Macchiarini skulle anställas av KI, utreddes han i Italien för misstänkta bedrägerier. Han erbjöd bl a privat vård till ett pris av upp till 130 000 euro. Urban Lendahl, då ledamot av KI:s Nobelkommitté, senare ordförande, var en av dem som ville få Macchiarini till KI, liksom prefekten Li Felländer-Tsai och professor Lars-Olaf Cardell. De sökte skriftligt stöd för rekryteringen av en lokalpolitiker som förordade kirurgen. Av artikeln framgår att det är tveksamt om de kontaktade de rättsliga myndigheterna i Italien för att få en bild av anklagelserna, eller om brevförfattarna på något sätt förde informationen vidare internt. 2012 greps Macchiarini direkt efter en operation på Careggi universitetssjukhus i Florens, och han sattes senare i husarrest. Allt var kopplat till anklagelserna från 2010. Ingen dom har ännu fallit i Italien, men fallet är fortfarande pågående. http://www.svd.se/ki-anstallde-macchiarini-trots-brottsmisstankar

 • Bin Ickemask 2016-02-01 17:25:51

  Emeritus: pikant i så fall då väl HWM ägnat tiden efter KI åt att utreda för riket hur kvalitetssäkra universitetsvärlden...

 • Emeritus 2016-02-01 16:54:55

  Den Karolinska malisen gör alltmer ihärdigt gällande att Macchiarini rekryterades personligen av Hamstens företrädare, rektorskan Harriet Wallberg-Henriksson (HWH). Hamstens allt märkligare krumbukter skulle alltså delvis motiveras av en önskan att skydda HWH. Trots att många i HWH:s närhet avrådde och uttryckte stark skepsis, togs inte adekvata referenser utan HWH drev igenom beslutet med de katastrofala följder (inkl. plågsamt lidande och i förtid släckta människoliv) som nu så obevekligt framträtt. Rimligen måste därför även HWH:s agerande och ansvar grundligt genomlysas i den oberoende (?) granskning som nu konsistoriet flaggat för. Sammalunda bör även gälla det s.k. rektorsrådet, Jan Carlstedt-Duke.

 • Anna Stomos 2016-02-01 15:16:32

  Man blir så ledsen och sorgsen av att se den rysska kvinnan, förlora sitt liv! Hon övertalas av det ryska läkarteamet med Paulo Macciarini i spetsen, att lägga sig på operationsbordet.....man såg att hon intuitivt kännde tveksamheter till operationen. Men hon duperas och övertalas! Några risker pratar man inte om. Visst skall Du kunna springa och leka med Din son ,lovar Dr macchiarini. Denna superkirurg med klara psykopatiska drag, som bara är ute efter kändisskap, och helt saknar empati. Att KI och dess Rektor är så inkompetent är helt förbluffande. De vetenskapliga artiklar som Macchiarini publicerar är ju bara bluff. Detta borde KI uppdagat mycket tidigare! Jag vill tacka SVT- journalisten Bosse Lindquist som har dragit upp denna vårdskandal i ljuset! Han borde få stora journalistpriset. /as

 • UF 2016-02-01 14:28:25

  Idag är det vardag igen efter helgen. Förhoppningsvis har det varit krismöten i helgen. Vad händer i ärendet? Seriösa medier, såsom Dagens Medicin, måste ligga på ordentligt och fortsätta rota i detta!

 • Besviken 2016-02-01 13:43:32

  Paolo Macchiarini har varit objekt för polisutredningar i bägge Italien och Sverige.  Jag är själv forskare och en av första principerna är att man medger att man har gjort fel. Det blir utgångspunkten för att senare kunna göra rätt. Att acceptera misstaget. I hans fall går han så långt att han sätter andra liv på spel helt medvetet. Hade jag gjort samma sak som Anders Hamsten skulle jag varit sparkad från min tjänst tusen gånger nu! Hela historien är skamfläck på kI:S ansikte.

 • DL 2016-01-31 22:37:17

  Sven Roman. Den skadar mycket men inte läkarkåren i sin helhet. Förutom en och annan Aftonbladet "junkie" kanske... Jag träffade en arg patient idag men jag har fortfarande förtroende för patienter. Jag såg ungdomar skrämmas på Odenplan idag men jag tror fortfarande inte att alla invandrarkids är farliga. Och jag fick en fel räkning från Zalando förra veckan men jag handlar fortfarande från dem.

 • LäkX 2016-01-31 21:05:55

  Alla anar och vet vi ju hur ruttet det egentligen är. Frågan handlar om var och på vilken nivå granskningen kommer stoppas den här gången, en raket råkade visst brisera, hoppsan.

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-01-31 13:59:52

  @Bin Ickemask: Detta är en gigantisk medicinsk skandal, sannolikt den största i Sverige sedan neurosedynskandalen i början på 60-talet. Den skadar anseendet för KI, KS, Nobelpriset i medicin, den svenska läkarkåren och hela "Vårdsverige". Jag tycker det i detta sammanhang är helt relevant att diskutera t ex hur och när och vem som ska dela ut Nobelpriset i medicin de närmaste åren. Det var på ett tidigt stadium känt att det fanns tveksamheter med Macchiarinis forskning. Det är inte bara enstaka personer på KI och KS som är ansvariga, det är "en hel drös" personer som är inblandade i dessa felaktiga bedömningar. Jag tror det krävs räfst och rättarting, likväl som de fyra visselblåsande läkarna och journalisten Bosse Lindquist ska prisas. Detta beror knappast på enstaka personers misstag, detta handlar om en osund ledningskultur och fel på systemnivå.

 • Bin Ickemask 2016-01-31 10:15:09

  Intressant studie i hur KIs rektor underskattat problemet och uppfattningen därav. Nu mycket känslomässigt tyckande och begreppsförvirring. Man kan mer och mer beundra att brandsoldater åtminstone lyckas spruta åt rätt håll, på elden, att jämföra med perifera professorer som börjar tala om att KI inte bör få fortsätta dela ut nobelpris - svårt tydligen hålla huvudet kallt. https://internwebben.ki.se/sv/klargorande-kring-ansvarsforhallanden-i-samband-med-operationer-med-artificiell-luftstrupe-i-sverige

 • namnlös 2016-01-31 02:01:59

  Ser att några får kalla fötter och börjar tala om att hålla sig till sak, att inte börja granska fler, att hela KI/KS kan drabbas. Den som försöker avleda och skapa starka känslor genom att tala om konspirationsteoretiker när det är risk för att bli granskad, är i mina ögon sannolikt konspirationstekniker.

 • KI är en bluff 2016-01-31 00:01:27

  Vilken intervju. Hamsten framstår som genuint osympatisk och okunnig. Han svamlar ju bara. Undrar vem som är den största bluffen i den här historien egentligen. http://www.svtplay.se/klipp/6135771/ki-svarar-pa-kritiken-om-stjarnkirurgen

 • LCLC 2016-01-30 23:49:16

  Sverige blev idag utnämnt som det tredje minst korrupta landet i världen Transparency International - tillåt mig gapskratta!

 • Sven Román, barn och ungdomspdykiater 2016-01-30 16:41:53

  SVT har intervjuat läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, som tycker en oberoende granskare ska utreda både Macchiarinis och KI:s agerande. Utmärkt förslag, men även KS agerande måste utredas, annars blir detta halvdant.

 • DL Stockholm 2016-01-30 15:42:50

  Jag förstår att detta är stort och en skandal. Men ärligt talat är jag redan oerhört trött på detta. Kanske jag har en latent hyperaktivitet men det känns som att åklagare bör få göra sitt och så kan vi strunta i detta och gå vidare innan det blir pöbelstämning. Risken är annars att det blir massa sidodrivande stories som inte har med saken att göra. När som helst lär det komma en och annan flash "läkaren på samma sjukhus där skandalläkaren jobbat trodde inte på min fibromyalgi" eller "jag skickades hem med feber från KI, samma sjukhus där skandal..." ni vet när rättshaveristerna tar sin chans att få lite spotlight. Bara less på hela KI-grejen...

 • Drho 2016-01-30 15:18:31

  KI:s rektor kan inte heller vara kvar med tanke på det sätt han har försvarat händelser som är  oetiska och framförallt försatt patienter i livsfarliga situationer. Han har vidare inte kunnat ta till sig fakta utan har svängt i uppfattning först när mediatrycket blivit för stort. Har KI verkligen råd med ett sådant ledarskap? Har Nobelförsamlingen råd med sådana medlemmar?

 • JG 2016-01-30 14:07:04

  Rättelse: Hamsten är ledamot i Nobelförsamlingen, inte Nobelkommittén.Han är därmed en av de beslutande när Nobelpristagare utses. Anmärkningsvärt med tanke på hans "liberala" förhållningssätt till vetenskaplig redbarhet.

 • Jacob 2016-01-30 13:52:11

  KI styrelse är inget annat än ett gäng hycklare, det pratas om etik och "alltid patientens bästa", bara tomma ord i min mening. Man visste vad som pågick men måste som ansett universitet och organisation stå bakom sin stjärn professor då allt handlar om prestige och pengar. Hamsten bör avgå och polisanmälas. Macchiarini likaså. Någon nämnde att Hamsten har ett sunt förnuft, det heter egentligen rädda sitt eget skinn. Med sunt förnuft hade en rektor vid ansett universitet inte tillåtit operation innan ordentliga studier gjorts.

 • JG 2016-01-30 13:47:37

  En omständighet som förtjänar att uppmärksammas är att Hamsten är ledamot i Nobelkommittén. Förhållandet att han ska kunna påverka valet av Nobelpristagare är bekymmersamt och underminerar såväl Nobelprisets anseende som pristagares legitimitet.

 • Göran Lundgren 2016-01-30 13:38:38

  Svar till "Namnlös", visselblåsare på Karolinska. Jag tror du slår huvudet på spiken i dina förmodanden att Hamsten bara är en galjonsfigur för bakomstående dunkla krafter. Det är snarare troligt än tvärtom, att det är dessa som styr hela vetenskapssamhällets anslag och annan penningfördelning, vilken forskning och vilka som ska gynnas, och kanske också vilka ska få äran att motta Nobelprisen. När det gäller samhällets högsta nivå, finns det anledning att misstänka allt handla om "ett slutet sällskap", där allmänheten har mycket lite insyn.

 • Mats Reimer 2016-01-30 13:24:37

  PM verkar berätta osannolika historier även privat. Tragikomisk läsning http://www.vanityfair.com/news/2016/01/celebrity-surgeon-nbc-news-producer-scam

 • Mats Reimer 2016-01-30 13:21:24

  AH slår ned på den "kliniska studien" i Ryssland, men när det gäller motsvarande operationer på KS tvår han sina händer och säger att dessa hade KI inget med att göra, det var inte forskning utan sjukvård. Föga trovärdigt.

 • Göran Lundgren 2016-01-30 13:20:19

  Att Anders Hamsten nu vänder kappan efter vinden och annonserar Macchiarinis avgång, får väl säges vara ett tecken på att Hamsten besitter ett visst förnuft, såvida det inte enbart handlar om självbevarelsedrift. Hamsten understryker dock att kirurgen i fokus först måste höras. Här kan man dock tillägga att det är fler "som måste höras" innan byken är någorlunda ren. Inte minst har Hamsten själv en hel del att förklara, bland annat varför belgiske trachealkirurgen professor Pierre Delaeres förhållandevis tidiga varning riktad direkt till Hamsten negligerades, liksom att det dröjde 8 månader och ytterligare påtryckningar innan Hamsten tog Macchiarinis fyra visselblåsande kolleger på allvar, samt hur det kunde komma sig att hot om polisanmälan och anställningsrepressalier mot dessa kom att framföras. Som sagt, det är inte bara Macchiarini som här ska höras.

 • UF 2016-01-30 12:32:47

  Bra om en extern granskning av HELA ärendet tillsättes - inte bara Rysslandsoperationerna som Hamsten nu gömmer sig bakom. Den föregående granskningen måste granskas i detalj. Fanns det verkligen skäl till att KI friade Macchiarini från oredlighet? Vad hände egentligen under den interna "utredningen" på KI? Det behövs nog en riktig djupgrävning för att hitta alla relevanta skäl till hur alla inblandade agerade - inte bara Hamsten och kompani, utan även Macchiarini och hans forskargrupp, de ryska kirurgerna, patienterna själva som skrev på papperna (var de felinformerade, etc?)... Och för att inte nyhetsflödet ska avstanna borde utredarna varje vecka lämna korta redogörelser för vilka dokument de just nu jobbar med, vilka personer de pratat med etc, allt för att detta inte ska falla i glömska. Tänk om inte SVTs granskning hade sänts, då hade nog KI lyckats med att sopa detta under mattan!

 • Dr Johan 2016-01-30 12:18:41

  Motivet ? (!) I varje brottsutredning är motivet väsentligt att förstå. Macchiarinis motiv är tydliga: Ära, berömmelse och pengar. Vad har då drivit hejdukarna och överordnade att sopa fakta under mattan och hota visselblåsare. Knappast personlig ära och berömmelse. Så vad var incitamenten. Ekonomiska? I så fall hur? Detta måste ju utredas. Det som här kommit i dagen drabbar hela läkarkårens anseende och även allmänhetens förtroende för hela den medicinska forskningen. Det är dags att borsta av den Hippokratiska läkareden. Den respekteras i stora delar världen som rättesnöre för läkare. http://www.sls.se/Etik/Etiska-koder/Den-Hippokratiska-Eden/

 • Roger 2016-01-30 12:01:29

  Hur kommer det sig att de som slog larm hotades med disciplinära åtgärder? Den historien behöver belysas ytterligare. Som det ser ut nu är det för mycket oklarheter kring detta - vilket öppnar upp för spekulerande om bakomliggande motiv.

 • David 2016-01-30 11:45:00

  Kan vara värt att rekommendera en artikel i en angränsande tidning - under rubriken Karolinska är etikens tjernobyl. http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2016/01/Karolinska--etikens-Tjernobyl/

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-01-30 11:43:22

  @Hellgum: Bra frågor. Sannolikt är hela denna historia ett symtom på en osund ledningskultur. Det är naturligtvis en hel del herrar (någon kvinna också?) som har haft fingrarna i denna syltburk. Förhoppningsvis blir det en grundlig genomlysning av hela detta ärende och som leder till vittgående konsekvenser både för de inblandade och för den framtida organisationen. Men då krävs det att utredningen leds av en eller flera helt okorrumperade och oförvitliga personer.

 • Hellgum 2016-01-30 11:21:26

  Nu när magnetisören fallit, gäller det att lämna skeppet snabbt och spårlöst. Hamsten och Bratt, liksom Kuylenstierna schavotterar inför nationen och om deras etiska och vetenskapliga riktmärken råder inga tvivel. De har s.a.s. definierat sig själva. Nog så. Men var har alla andra medlöpare tagit vägen? De distingerade män med grand seigneur statur som vi i TV-rutan, såg frenetiskt applådera vår trollkarl. Är ett snabbt tillfrisknande möjligt? Kan de vetenskapliga grundfakulteterna återerövras, så att man kan återgå till att med förmåga och trovärdighet utöva vetenskap med erforderlig skärpa och kritiskt förhållningssätt? Hur djupt har rötan angripit? Varumärket KI/KS är svårt anfrätt. Hur radikal terapi behövs?

 • Bin Ickemask 2016-01-30 10:27:16

  Media gör nu förstasidesnyhet av ovanstående, i stil med att "skandalkirurgen får sparken", det får han ju inte, det enda myrsteget är att hans tidsbegränsade anställning hypotetiskt inte förlängs. Det här är ytterligare en vimsig ickehändelse i denna dödsdans av narcissism och lamt ledarskap.

 • MJ 2016-01-30 09:52:48

  Att Hamsten återkommande refererar till Macchiarinis verksamhet i Ryssland är en utstuderad strategi för att tona ner de fullständigt skandalösa operationer som utförts även på Karolinska universitetssjukhuset. Har Hamsten och dennes kompetenta kollegor överhuvudtaget studerat patientjournalen och jämfört med publicerade data, såsom den externe granskaren gjort? Avgå omedelbart! Och avgå såklart även denne fullständigt ryggradslöse chefsläkare!

 • namnlös 2016-01-30 01:05:25

  Är visselblåsare inom Karolinska som fått se mitt och min familjs liv slås sönder av Karolinska efter omfattande och väl underbyggt larm om annan forskning med inkluderad verksamhet som också rörde forskning på människor. Larmade diskret, internt, för att inte oroa allmänheten och skada deras förtroende för KS. --- Min bedömning är att Hamsten, även om han är ytterst ansvarig, troligen är en marionett som stryrts av starka krafter. Han måste med säkerhet avgå men tro inte att problemen är borta med det. De fulaste fiskarna ställer sig aldrig längst fram med risk att ta drabbas själva. De gömmer strax under ytan.

 • Thomas Laurell, Professor, Inst f. Biomedicinsk Teknik, Lunds Universitet 2016-01-29 23:26:24

  Självklart bör Hamsten avgå. Baserat på de uppgifter som redovisas i SVT's dokumentär är den undfallenhet som KI's ledning visat i Macchiarinifallet synnerligen graverande. Svensk forskning och trovärdighet står i centrum i detta fallet. Det är oförsvarbart att människoliv hanterats på detta vis i sken av att vara grundad på etablerad och validerad forskning, varav inget tillsynes verkar vara uppfyllt. Det vore önskvärt att KI klart redovisar varför man avförde Bengt Gerdins oberoende granskning av Macchiarini och istället valde att ge honom fortsatt förtroende i sin dödsbringande verksamhet.

 • Sebastian 2016-01-29 23:25:11

  Experiment på människor utan föregående djurexperiment, en 400-sidig rapport från visselblåsare, en egen tillsatt utredare som bekräftar att oredlighet - inga åtgärder mot Macchariani men väl hot om polisanmälan mot visselblåsarna Bilder på oegentligheter i ryssland - detta kan tydligen skada rektors rykte och leder troligtvis till att Macchariani inte får förlängt kontakt... man baxnar...

 • Bo Johansson 2016-01-29 22:31:39

  Anders Hamsten kan av lätt insedda skäl inte på ett objektivt prestigelöst sätt sitta kvar när en granskning pågår. Kanske att åldern tagit ut sin rätt hos Anders Hamsten. Även han måste inse att det sitter väldigt långt inne som rektor att erkänna sin egen brist och sina egna fel. Anders Hamsten ska avgå nu. Vill han inte själv måste någon annan hjälpa honom till att göra det.

 • Sven Román 2016-01-29 21:23:06

  Sorry, Anders Hamsten, jag saknar helt förtroende för dig utifrån att jag är medborgare i Sverige, skattebetalare och därmed delaktig i finansieringen av KI:s verksamhet, läkare och slutligen tidigare läkarstudent på KI. Det är precis som du säger att du är ytterst ansvarig, och du har fått så mänga varningssignaler under resans gång, utan att överhuvudtaget reagera. Att du inte själv begriper att du måste lämna din tjänst är bara ytterligare ett bevis på ditt bristande omdöme. Det är naturligtvis en tragedi för dig, men nu handlar detta inte längre om din karriär, det handlar om så enormt mycket mer. Snälla, fatta det klokaste beslutet du kan i detta läge, det som är klokast både för dig och svensk sjukvård.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier