Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kvinnor upp till 26 år i Skåne får gratis preventivmedel under tre år.

Kvinnor upp till 26 år i Skåne får gratis preventivmedel under tre år. Bild: Sergej Tumanov

Gratis preventivmedel till unga kvinnor

Alla sorters preventivmedel blir gratis för kvinnor upp till 26 år i Skåne. Försöksverksamheten ska pågå i tre år, rapporterar Sydsvenskan.

Annons:

Förslaget klubbades igenom i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd med stöd av de fyra borgerliga partierna samt Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot. Det finns inte vetenskapliga belägg för ett direkt samband mellan antalet aborter och subventionerade preventivmedel, angav det rödgröna regionstyret i sitt motionssvar.

Motionsskrivande Liberalerna hänvisade till att i Norrbottens landssting, där alla preventivmedel är gratis sedan fyra år, har antalet ungdomsaborter minskat kraftigt.

Kommentarer

  • Klinisk Apotekare 2016-02-02 07:28:51

    Lovvärt initiativ, men det riskerar att leda till att landstingen biter sig själva i svansen rejält. I och med den gemensamma hållningen genom SKL att bara subventionera P-piller inom förmånen så får vi en prispress på läkemedelstillverkarna eftersom det då finns ett incitament att hålla nere priset för att ingå i förmånen. Om landstingen nu ett efter ett går ifrån den principen så öppnas det upp för att företagen lägger sina läkemedel utanför förmånen och får därmed fri prissättning. Det enda som då kan påverka priserna är det som sker i förhandlingar mellan läkemedelsföretag och apotekskedjor för att fördela deras vinster. På landstingen står vi kvar med en faktura att betala utan någon möjlighet att påverka priserna.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier