Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Region Skånes läkemedelschef Maria Landgren.

Region Skånes läkemedelschef Maria Landgren. Bild: Sarah Axelsson

Cimzia-domen ger nya verktyg

Både Region Skåne och TLV anser att den så kallade Cimzia-domen om rabattavtal ger ytterligare ett instrument när det gäller prissättning av läkemedel. Fast därefter går åsikterna isär. 

Annons:

Det stod klart när Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och Region Skåne drabbade samman på ett seminarium om prissättning som bland annat arrangerades av Dagens Medicin i fredags.

TLV:s jurist Marianne Aufrecht-Gustafsson kallade domen för ytterligare ett verktyg inom trepartsöverläggningarna som myndigheten, landsting och företag har. Den ger också större möjligheter för konkurrens och därmed en kostnadseffektiv användning av läkemedel, enligt henne.

– Det ger utökade möjligheter att påverka kostnader och skapa mer hälsa för pengarna, sade Marianne Aufrecht-Gustafsson.

Samtidigt ser hon en risk för att det blir ojämlik vård och att läkemedel kostar olika mycket i olika landsting.

– Det blir också svårare för TLV att arbeta med värdebaserad prissättning om man inte vet vilka kostnader landstingen har. Nationella lösningar är givetvis vägen framåt, sade Marianne Aufrecht-Gustafsson.

Motparten Region Skåne höll med om att domen är ytterligare ett verktyg i prissättningsarbetet, men ser ingen risk för att den skulle leda till ojämlik vård.

– Jag tror inte att det blir svårt för små landsting och att det bara är stora landsting som kan förhandla. De här avtalen har inget med jämlik vård att göra. Ska vi göra avtal gäller det att företagen vill vara med och att förskrivarna vill vara med, sade Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne.

Hon påpekar att när Skåne ingick det här rabattavtalet 2012 fanns ingen nationell samverkan på den nivå som finns i dag. Till exempel var trepartssamtalen ännu inte uppfunna.

– Ingen ifrågasätter upphandlingen av PD1-hämmare som görs i dag, sade Maria Landgren

Region Skåne delar som väntat inte sjukvårdsminister Gabriel Wikströms åsikt att det finns oklarheter med Cimzia-domen.

– Vi är nöjda med domen och tycker inte att det finns så mycket tolkningar som andra verkar tro. Jag förstår inte varför vi ska betala mer än vad vi behöver, varför inte försöka att pressa priserna? sade Maria Landgren.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler