Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini. Bild: Oskar Kullander/Bildbyrån

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

De 14 KI-forskare som rekommenderade att kirurgen Paolo Macchiarini skulle anställas räknade med en snabb start för operationer och att lärosätets beslutsvägar kortades.

Annons:

Li Felländer-Tsai, prefekt vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, och Urban Lendahl, professor i genetik vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, är några av de totalt 14 forskare vid Karolinska institutet, KI, som i juni 2010 rekommenderade att Paolo Macchiarini skulle anställas som gästprofessor vid KI och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

I den motivering de skickade in till KI:s rekryteringsutskott skrev forskarna att de räknade med att ha en ”fungerande regenerativ luftvägstransplantationsverksamhet igång senast tre månader efter det att han knutits till öron-näsa-hals-kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.”

Forskarna skrev vidare att det redan vid årsskiftet 2010/2011 borde kunna gå att rekrytera patienter i Sverige och på lite längre sikt även i Europa.

Men för att KI skulle kunna agera vid vad forskarna kallade den absoluta forskningsfronten krävdes inte bara rekrytering av internationell expertis. Forskarna i rekommendationsbrevet:

”För framgång krävs också att beslutsvägar inom Karolinska institutet och Stockholms läns landsting kortas. Frågeställningar i kliniken skall snabbt kunna angripas i olika experimentella modeller. Lika viktigt, om än mer svåruppnåeligt, är att de svar som på så sätt framkommer utan fördröjning kan läggas till grund för etablering av nya, moderna och effektiva behandlingsmetoder.”

I april 2015 polisanmälde Läkemedelsverket operationerna som Paolo Macchiarini utfört vid Karolinska universitetssjukhuset, eftersom det inte inhämtas tillstånd för klinisk prövning.

Li Felländer-Tsai skriver i ett mejl till Dagens Medicin att formuleringen om kortare beslutsvägar ska tolkas som att forskarna efterlyste ”en förbättrad samverkan mellan KI och SLL.”

Dagens Medicin söker även Urban Lendahl för en kommentar.

Relaterat material

Kommentarer

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-02-02 22:22:20

  DN skriver att Macchiarini av vetenskapsrådet från oktober 2011 till 2014 fick 1,8 miljoner för forskning om transplantation av biotekniskt framställda hjärtan. Detta trots att kirurgen aldrig sysslat med detta ämnesområde (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ki-kirurgen-planerade-att-transplantera-hjartan/). Jag instämmer f ö i kommentaren från Olle: det finns många personer på höga positioner som haft fingrarna i denna syltburk. De försöker naturligtvis sopa igen alla spår. I en av alla kommentarer till artiklarna om Macchiarini föreslogs att Inga-Britt Ahlenius skulle hålla i "haverikomissionen". Kanske ingen dum idé. Hon menar ju att den "mjuka korruptionen" är mycket utbredd i Sverige, och vad gäller denna affär är det uppenbart att det varit en hel del av nepotism.

 • Olle 2016-02-02 22:06:45

  Urban Lendahl som nämns i artikeln är sekreterare i Nobelförsamlingen, director för StratRegen som skyfflar/skyfflat mängder med skattemedel via Vetenskapsrådet (s.k. SFO medlen) till Macchiarini samt var drivande till att Gerdins utredning kortslöts i somras. Nu skall allt utredas av flera instanser: KI självt, direktionen externt samt departementet. På departementet sitter Karin Röding och styr som statssekreterare. Karin Röding var universitetsdirektör på KI när Macchiarini rekryterades under dåvarande KI rektorn Harriet Wallberg-Henriksson. Harriet Wallberg-Henriksson är nu universitetskansler och chef på Universitetskanslerämbetet. Som ni märker är det mycket som står på spel för många mäktiga. Anders Hamsten är bara en av brickorna. De ansvariga har redan börjat sopa igen vissa spår. stratregen.se som förut visade Urban Lendahl som director och Macchiarini som en av de stolt rekryterade och välfinansierade är sedan i eftermiddag mystiskt borta. Men pengaspåren finns kvar för den som ids leta. På VR:s hemsida kan man t.ex. läsa vid redovisningen av SFO medlen till StratRegen (över 52 MSEK skattemedel per år!): "We have also recruited Professor Paolo Macchiarini, who is worldleading in the development of new synthetic organs to replace tissue and organs in the body in cases where there is no other therapy available."

 • Claes Reuterwall 2016-02-02 17:09:48

  En enkel fråga från en patient inom dagens sjukvård. Hur kan man vara så imbecill att man tror slemhinna och blodkärl ska komma till vid denna konstig operation? Trakea har direkt kontakt med luft och därmed bakterier och annat. Undrar om jag kan söka jobb som kirurg på KI? Där verkar man inte vara så noga med vilka som anställs. Hantera en skalpell kan inte vara så svårt :) Turligt nog känner jag min egen läkare och tänker ha honom kvar så länge jag lever. Har EP, diabetes typ 1, WPW, venösa ödem, högt kolesterol och torra ögon.

 • MJ 2016-02-02 15:40:07

  När KI:s rektor Anders Hamsten i gårdagskvällens Aktuellt i SVT drar en "skarp" linje mellan vård (KS) och forskning (KI) och säger att det "är två HELT skilda saker" far han naturligtvis med osanning. Det är ju solklart att Macchiarini rekryterats till KI för att i sin roll som kirurg bedriva klinisk forskning på KS, liksom klinisk forskning i all väsentlighet bedrivits under mycket lång tid. En fot på kliniken, och den andra på institutet. Ovanstående läsning är ytterligare ett bevis på de nära relationerna mellan KI och KS, någon skarp linje finns naturligtvis inte. Varför skulle det annars vara ens aktuellt att ge Macchiarini en anställning som kirurg på KS? KI stod för idéerna och visionerna, och KS blev arenan var dessa skulle förverkligas.

 • Kaj 2016-02-02 15:14:27

  Drakarnas kamp Paolo Macchiarini : "Värsta skandalen i svensk sjukvård någonsin" hävdar Bo Risberg, Nja sex dödsfall gör inget Tjernobyl. Dramat som utspelas sjuka vården blottlägger något annat väldigt intressant, ser bara läkare övervägande män som värnar patientsäkerhet och vårdetik. Råder knappast brist tunga namn sjuksköterskeprofession. Vårdförbundet använd vår kunskap fullt ut -Jag ser ett fegt förbund som väjer för stridigheter från incestiösa maktförhållanden vårdens baroner och baronessor. 2016 har goda fortsättningar bli skandalernas år mer skådespel åt folket!

 • Agneta Berglöw 2016-02-02 12:53:21

  Man blir mörkrädd av allt som rullas upp o framkommer med denne italienske kirurg. Utmärkt att alla kort undan för undan läggs på bordet o synas ordentligt. Självklart måste en extern granskning ske av alla inblandade på Karolinska sjukhuset. Läste någonstans i dagens tidningspress att Lars Lejonborg tidigare folkpartiledare sitter ordf i styrelsen på KI o såg inga som helst problem med Paulo Macchiarni..Nähä.Politiker o sjukvård hör inte ihop.Ju mindre man kan desto mer vansinniga beslut fattar politiker.

 • Sven Román 2016-02-02 10:48:57

  Bra att det grävs. Jag skrev i en annan kommentar igår på DM om en artikel i SvD som berör detta, och återger denna kommentar i sin helhet. @SvD skriver att 2010, när Macchiarini skulle anställas av KI, utreddes han i Italien för misstänkta bedrägerier. Han erbjöd bl a privat vård till ett pris av upp till 130 000 euro. Urban Lendahl, då ledamot av KI:s Nobelkommitté, senare ordförande, var en av dem som ville få Macchiarini till KI, liksom prefekten Li Felländer-Tsai och professor Lars-Olaf Cardell. De sökte skriftligt stöd för rekryteringen av en lokalpolitiker som förordade kirurgen. Av artikeln framgår att det är tveksamt om de kontaktade de rättsliga myndigheterna i Italien för att få en bild av anklagelserna, eller om brevförfattarna på något sätt förde informationen vidare internt. 2012 greps Macchiarini direkt efter en operation på Careggi universitetssjukhus i Florens, och han sattes senare i husarrest. Allt var kopplat till anklagelserna från 2010. Ingen dom har ännu fallit i Italien, men fallet är fortfarande pågående. http://www.svd.se/ki-anstallde-macchiarini-trots-brottsmisstankar"

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier