Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini. Bild: Oskar Kullander/Bildbyrån

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

De 14 KI-forskare som rekommenderade att kirurgen Paolo Macchiarini skulle anställas räknade med en snabb start för operationer och att lärosätets beslutsvägar kortades.

Annons:

Li Felländer-Tsai, prefekt vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, och Urban Lendahl, professor i genetik vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, är några av de totalt 14 forskare vid Karolinska institutet, KI, som i juni 2010 rekommenderade att Paolo Macchiarini skulle anställas som gästprofessor vid KI och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

I den motivering de skickade in till KI:s rekryteringsutskott skrev forskarna att de räknade med att ha en ”fungerande regenerativ luftvägstransplantationsverksamhet igång senast tre månader efter det att han knutits till öron-näsa-hals-kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.”

Forskarna skrev vidare att det redan vid årsskiftet 2010/2011 borde kunna gå att rekrytera patienter i Sverige och på lite längre sikt även i Europa.

Men för att KI skulle kunna agera vid vad forskarna kallade den absoluta forskningsfronten krävdes inte bara rekrytering av internationell expertis. Forskarna i rekommendationsbrevet:

”För framgång krävs också att beslutsvägar inom Karolinska institutet och Stockholms läns landsting kortas. Frågeställningar i kliniken skall snabbt kunna angripas i olika experimentella modeller. Lika viktigt, om än mer svåruppnåeligt, är att de svar som på så sätt framkommer utan fördröjning kan läggas till grund för etablering av nya, moderna och effektiva behandlingsmetoder.”

I april 2015 polisanmälde Läkemedelsverket operationerna som Paolo Macchiarini utfört vid Karolinska universitetssjukhuset, eftersom det inte inhämtas tillstånd för klinisk prövning.

Li Felländer-Tsai skriver i ett mejl till Dagens Medicin att formuleringen om kortare beslutsvägar ska tolkas som att forskarna efterlyste ”en förbättrad samverkan mellan KI och SLL.”

Dagens Medicin söker även Urban Lendahl för en kommentar.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler