Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kerstin Nilsson

Kerstin Nilsson Bild: Jaana Logren Bergqvist

Läkaresällskapet vill se över regelverk

Svenska Läkaresällskapet efterlyser tydligare etiska regler om nyskapande sjukvård.

Annons:

Så länge det finns frågetecken om vad som är att beteckna som sjukvård respektive forskning är de etiska regelverken för svaga. Det anser Svenska Läkaresällskapets, SLS:s, ordförande Kerstin Nilsson.

Efter händelseutvecklingen kring forskaren Paolo Macchiarini på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har SLS reagerat kraftigt. Därför ska sällskapet nu analysera om, och i så fall hur, det etiska regelverket kan behöva skärpas.

– Vi vill som professionsförening se om vi kan lämna förslag på vad som kan behöva läggas till. Nyskapande sjukvård behövs men det ska inte finnas några frågetecken om vad som är vad eller vilka regler som gäller. Efter det som nu skett ser vi att kunskapen och respekten för etiska principer, i såväl forskning som sjukvård, behöver stärkas, säger Kerstin Nilsson.

Föreningens delegationer för etik och forskning kommer därför att arbeta vidare med etiska frågor som rör gränslandet mellan sjukvård och forskning. Slutsatserna ska presenteras under våren.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler