Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

TLV:s chefsfarmaceut Niklas Hedberg.

TLV:s chefsfarmaceut Niklas Hedberg. Bild: TLV

Landstingen hjälper TLV med värdering

Läkemedel utvecklas på ett annat sätt i dag än för 15 år sedan, vilket är en utmaning för TLV.

Annons:

Allt fler läkemedel utvecklas i dag i cykler och kunskap byggs upp successivt. Industri och det offentliga måste bli bättre på att dela den ekonomiska risken, anser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets chefsfarmaceut Niklas Hedberg.

– Får man ingen subvention är det bolagen som bär hela den ekonomiska risken, får man subvention bär det offentliga hela den ekonomiska risken, sade han vid ett seminarium om prissättning i fredags.

För att hantera utmaningarna har myndigheten infört nya arbetssätt. Till exempel finns numera ett fullmaktsförfarande där landstingen har rätt att ta del av TLV:s utredningsmaterial.

– Vi har inlett ett nytt arbete där landstingen hjälper oss med nyttovärderingar. Hur bedömer man nyttan på golvet? Vi har inte jobbat så väldigt länge med det, men vi tycker att det är givande och en process som kan spara mycket tid. I utbyte hjälper TLV landstingen med den hälsoekonomiska bedömningen, sade Niklas Hedberg.

TLV noterar att försäljningen av receptbelagda läkemedel utanför förmånen har ökat de senaste åren, men verkar nu plana ut.

– Den största gruppen som har tillkommit utanför förmånen är smittskyddsläkemedel, sade Niklas Hedberg.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler