Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Henrik Johansson.

Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Henrik Johansson. Bild: Pax Engström Nyström

Han får Dagens Medicins Stora Debattpris

Ambulansförbundet Alarms tidigare ordförande Henrik Johansson prisades och gav på torsdagen råd till andra debattörer.

Annons:

Motiveringen

Henrik Johansson tilldelas Dagens Medicins Stora Debattpris 2015 för att han med spänst, ihärdighet och brinnande engagemang framhåller akutsjukvårdens värde och ställning i Sverige. Med hög röst och välformulerade argument står han upp för personalens rätt till utbildning, utrustning och förutsättningar att utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Det var på den nationella konferensen för sjuksköterskor inom akutsjukvård, där Dagens Medicin Agenda är en av arrangörerna, som den tidigare fackordföranden fick ta emot priset, en blomsterkvast och publikens jubel.

Hur blir man en röst i debatten? undrade Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy.

– Det viktigaste i all form av debatt är att ha ett mål. Mina mål har bland annat varit att skapa en läkarutbildning i Örebro, det är i dag verklighet, och flaggning av adresser, de kommer att bli verklighet, sade Henrik Johansson.

Hans bästa tips för att få folk att lyssna var att använda ett språk som tilltalar och tar udden av eventuella motargument.

– Nu är det inte så ofta som någon går i replik på mina debattartikar, men språket tror jag är oerhört viktigt.

Christina Kennedy karakteriserade Henrik Johanssons debattstil som målande och enligt vissa ganska hätsk och vass. Till skillnad från vad hon kallade den svenska balanserade ”mellanmjölkigheten”.

Vad är det värsta som kan hända om man debatterar som du? undrade chefredaktören.

– Man kan brännmärka sig hos vissa arbetsgivare naturligvis, och jag kommer nog inte göra karriär i LO-borgen eller Vårdförbundet, sade Henrik Johansson och möttes av skratt från de församlade sjuksköterskorna.

Han fortsatte:

– Men jag tror någonstans att det viktigaste är att samlas, som ni gör här. Och även om inte huvudorganisationen håller med så tror jag att modet att sticka fram gör att frågan accepteras efter några år.

Henrik Johansson avslutade med att säga att han tänker att fortsätta debattera säkerheten för anställda inom både sjukhusvärlden och blåljusfamiljen.

Kommentarer

 • Jens Schollin 2016-02-19 08:35:42

  Dagens Medicin tilldelade häromdagen Ambulansförbundet Alarms tidigare ordförande Henrik Johansson Dagens Medicins Stora Debattpris. I den efterföljande intervjun sa Henrik Johansson att ett av hans mål har ”varit att skapa en läkarutbildning i Örebro, det är i dag verklighet.” Som företrädare för Örebro universitet och en av de som var med under hela den process som ligger bakom skapandet av en läkarutbildning i Örebro skulle jag vilja nyansera det påståendet. Det var många som argumenterade för att förlägga en ny läkarutbildning till Örebro. Vi hade stöd från politiker på nationell nivå, intresseorganisationer, patientorganisationer och ett stort antal regioner som alla var med i debatten. Deras samlade stöd var viktigt i arbetet. Men den viktigaste rollen fyllde alla de som idogt tog fram planer och kursbeskrivningar, skrev den formella ansökan och deltog i utvärderingen från Högskoleverket. Jag vill därför lyfta fram alla de lärare, forskare och tjänstemän som trots ett inte obetydligt motstånd från andra aktörer aldrig gav upp och till slut lyckades etablera den första nya läkarutbildningen i Sverige på 25 år. I sommar examineras de första studenterna från utbildningen och går då ut i yrkeslivet för att fylla de behov som vi såg för 10 år sedan när vi påbörjade arbetet med att få en läkarutbildning till Örebro. Jens Schollin Rektor Örebro universitet

 • Erik 2016-02-12 12:39:07

  Jag kommer ihåg när denna man skrev mängder av artiklar om kårobligatoriet och läkarutbildningarna. En artikel i Nerikes Allehanda bar namnet "skråprevilegiernas tid är inte förbi". Där fick Läkarförbundet en riktig skopa. Henrik har nog påverkat svensk politik till en grad som är svår att föreställa sig.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier