Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Gabriel Wikström.

Gabriel Wikström. Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vem som får göra vad ska bli tydligare

Frågetecken om vem som får göra vad i vården har uppstått i samband med det ökande antalet flyktingar som kommit till Sverige. Nu vill regeringen sprida mer kunskap till vårdpersonalen.

Annons:

Regeringen beslutade på veckans sammanträde att ge Socialstyrelsen i uppdrag att förtydliga den information som finns om vem som får göra vad i sjukvården. Och se till att informationen sprids bättre bland dem som jobbar i sjukvården.

– Det har blivit tydligt under hösten att det finns en del frågeställningar som dyker upp i samband med mottagandet av asylsökande och nyanlända. Det kan handla om vem som får ordinera läkemedel och hur delegering fungerar, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Enligt honom är det inte minst i de delar av sjukvården som utför vaccinationer och hälsoundersökningar av nyanlända som dessa frågor ofta uppstår.

Socialstyrelsen ska därför utveckla och uppdatera den nuvarande handboken om vem som får göra vad i sjukvården. Men det handlar inte om någon ny rollfördelning mellan olika grupper av vårdpersonal.

– Det här ska bli ett förtydligande av vad det är som gäller, säger Gabriel Wikström.

Kommentarer

  • Kaj 2016-02-12 13:44:56

    Vårdhandboken - "uppdatera den nuvarande handboken" Sjukvården är redan sönderreglerad och lagstyrd som ingen annan arbetsplats. Politiker kan börja tillsätta resurser för att implementera regelverket istället för byggande politiska luftslott och synvillor handlingskraft. Gabriel Wikström har tappat fart. Politiker kan överösa hälso-och sjukvården med hur mycket papper som helst men bygger inget långsiktigt förtroende inför kommande val!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier