Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Mikael Sjöberg/Bildbyrån

BB Sophia hade en omöjlig budget

Den ekonomiska kalkylen för BB Sophia var inte hållbar. Inte ens med full kapacitet hade verksamheten gått plus, enligt Praktikertjänsts vd.

Annons:

En hyra på drygt 16–17 miljoner kronor om året och höga kostnader för anestesi- och intensivvård blev för mycket för BB Sophia.

– Ersättningssystemet tar inte hänsyn till att vi har högre hyreskostander än andra förlossningar och att anestesi och intensivvård är dyrare för oss, som inte kan dela de utgifterna med annan verksamhet, så som man kan göra på ett sjukhus. Inte ens med fulla volymer, på 4 000 förlossningar om året, skulle BB Sophia kunna nå ett nollresultat, säger Johan Fredriksson koncern-vd för Praktikertjänst AB.

Men ersättningssystem, hyra och intensivvårdskostnader var väl kända poster redan från början?

– Hur det gick till när man beräknade verksamheten vet jag inte. Det hände innan jag tillträdde som vd. Men vad som gått snett är något som vi ska utreda under våren, så att det inte kan ske igen, säger Johan Fredriksson.

BB Sophia drivs genom dotterbolag Barnbördshuset i Praktikertjänst, med vd och chefläkare Harald Almström i spetsen. Han och barnmorskan Gudrun Abascal har varit drivande i uppbyggnaden av BB- Sophia. Ingen av dem kommenterar läget i dag, alla frågor hänvisas till koncernens vd.

Verksamhet, med en omsättning på 320 miljoner kronor har, sedan starten våren 2014, gått minus med 180 miljoner kronor. Hur detta varit möjligt kan alltså ingen svara på.

Nästa vecka kommer Praktikertjänst att säga upp avtalet med Stockholms läns landsting. Avtalet har minst sex månaders uppsägningstid och under den tiden ska verksamheten bedrivas som vanligt.

Personalen på BB Sophia har informerats enligt medbestämmandelagen men några uppsägningar eller varsel har ännu inte lagts.

– Vi vill ju att personalen ska arbetar kvar tills vi lägger ner verksamheten, säger Johan Fredriksson.

Vad som ska hända i de nybyggda lokalerna – som ägs av Sophiahemmet – är oklart. Praktikertjänst har ett hyresavtal som löper ytterligare 13 år.

Hur Stockholms läns landsting ska trolla fram uppemot 4 000 nya förlossningsplatser till hösten är också oklart.

– Vi jobbar som attan med detta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin.

Tanken är att alla befintliga förlossningskliniker ska utöka sin kapacitet. Hur mycket de olika sjukhusen ska plussa på i sina volymer kan Barbro Naroskyin inte säga i nuläget.

Samtidigt sker stora förändringar runt om på sjukhusen, bland annat byggs förlossningen på Södersjukhuset om och Karolinska förbereder flytt till det nybyggda sjukhuset.

En ny förlossningsenhet planeras vid St Görans sjukhus, men först 2018.

Med tanke på lokalproblemen kanske landstinget kan hyra BB Sophias lokaler, de är ju anpassade för förlossningsvård?

– Det finns inga diskussioner eller planer på detta i dag, säger Barbro Naroskyin.

Oklarheterna kring förlossningsvården i Stockholm banar väg för ett nytt barnmorskeuppror, tror Dag Larsson, S, oppositionslandstingsråd, som nyligen haft ett möte med barnmorskor och representanter från förlossningsklinikerna.

– Vi måste snabbt få fram fler platser och säkra kvalitén i förlossningsvården. Jag vill också se en haverikommission som utreder hur det var möjligt att BB Sophia kunde öppna och vad vårdvalet inom förlossning får för konsekvenser. Landstinget kan inte förlita sig på privata aktörer, som kommer och går, när det gäller en så viktig verksamhet.

Relaterat material
BB Sophia stängs

Kommentarer

 • Apropå grundkurs i företagsekonomi 2016-02-13 21:27:26

  När man konkurrensutsätter en bransch kommer givetvis x antal verksamheter kursa, det är ju en del av poängen och något man bör planera för om man vill säkra ett utbud som matchar efterfrågan. Men det verkar inte Alliansen ha gjort. Glasklart ideologi utan andra prioriteringar, det ser väl alla?

 • ssk 2016-02-13 04:56:41

  Finns många starka krafter i detta. Stackars personal som kommit bort från korruption och missförhållanden i Solna och kanske tvingas tillbaka.

 • CB 2016-02-12 23:12:30

  Kommentar "Stockholm är skräp". Problemet är inte Stockholms landsting (SLSO), utan din arbetsgivare som har accepterat ett avtal som inte bär sig. Jag tycker att SLSO skall pressa anbudsgivare tills de inte är beredda att ta anbudet, och sedan kommer SLSO tvingas att justera anbudet om de vill ha sjukvården, det är så förhandling går till i den verkliga världen (alltså utanför kommun/landsting/stat). Ärligt sagt, detta är grundkursen i företagsekonomi. Jag har min mesta erfarenhet och karriär inom privat näringsliv, nu läkare.

 • Stockholm är skräp 2016-02-12 22:58:53

  Ha ha ha. Landstinget är för snålt. Arbetar själv i Stockholm med privat arbetsgivare. Antalet "pinnar" (patientantal) vi måste ta varje dag är mycket större än de landstingsstyrda och ändå gör vi bara minimal vinst. De landstingsstyrda kan gå back varje år. I värsta fall kan de inte utöka verksamheten men värre än så blir det inte. Jag däremot får vare månad rapport på medeltal av mina patientbesök och min lön förhandlas upp endast om jag ligger över medel. Stressigt ja och inte trevligt men med det pinnsystem som finns i Stockholm så är resultatet detta.

 • Häpen 2016-02-12 21:57:38

  I och med att landstinget skrivit ett avtal som medger uppsägning på 6 månader finns givetvis kapacitet att ta över 4000 förlossningar om ett halvår. Vilken person ansvarar för avtalet för landstingets sida?

 • CB 2016-02-12 21:32:28

  Det verkar som om nuvarande VD anser att tidigare upphandling har skötts inkompetent: "Hur det gick till när man beräknade verksamheten vet jag inte. Det hände innan jag tillträdde som vd. ... säger Johan Fredriksson." Något som jag tycker är bra är att landstinget förhandlar med privata vårdgivare och väljer det bud som är bäst i kvalitet, pris etc. Om landstinget tror eller tycker att det tycks vara ekonomiskt orealistiskt skall inte landstinget ta hänsyn till under förutsättning att det är en stor vårdgivare som kan ta smällen. Det privata företaget får ta det underskottet, men måste så klart leverera vård enligt avtal under kontraktstid. Att man går back skall så klart helt ignoreras från landstinget, det är ett internt problem. Att en privat vårdgivare ger ett "för bra" anbud skall så klart landstinget tacka och ta emot. Jag har tidigare arbetat i en annan helt privat branch (telekom) och att budgivare givit ett för "bra" anbud mottogs alltid tacksamt, och anbudsgivaren fick så klart ta hela smällen.

 • HR 2016-02-12 19:06:36

  Verksamheten har pågått i nästan två år. Hur kan det ske att inte koncernledningen märker att dotterbolaget går back med niosiffriga(!) belopp - om året? Även om verksamhetens ledning är totalt inkompetent alternativt aktivt mörkar så måste ju koncernledningen kunna upptäcka detta. Sen att koncern-VD:n beklagar sig över att ersättningssystemet inte tar hänsyn till att man valt att förlägga verksamheten utanför ett akutsjukhus och därmed får dyrare lokaler och intensivvårdskostnader... varför skulle ersättningssystemet ta sådana hänsyn? Om jag vill öppna en förlossningsklinik där alla väggar är guldpläterade och personalen får gratis semesterresir till Thailand varannan vecka, då kommer min verksamhet bli dyr. Varför ska ersättningssystemet ta hänsyn till det?

 • Lars 2016-02-12 18:17:17

  Plötsligt finns en rekryteringsbas för sjukhusens förlossningskliniker, vilket direkt torde öka deras kapacitet. I övrigt finns ju en planerad utbyggnad.

 • Östen 2016-02-12 15:33:17

  Kanske budget planerarna ska söka till programmet "Smartare än en femteklassare"?

 • Pär 2016-02-12 14:56:08

  Att gå 180 miljoner back med en omsättning på 320 miljoner är rätt imponerande.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier