Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Anders Hamsten avgår som rektor för KI

Samtidigt öppnas oredlighetsutredningen mot Paolo Macchiarini på nytt.

Annons:

Anders Hamsten

 • Tog läkarexamen vid KI 1978.
 • Disputerade 1986.
 • Genomgick specialistutbildning i hjärtsjukdomar och internmedicin vid Danderyds sjukhus 1982–1986.
 • Blev docent 1990 och professor 1999.
 • Tillträdde som rektor vid Karolinska Institutet den 1 januari 2013.

Det meddelar Karolinska insitutet på sin hemsida.

– Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande, säger Anders Hamsten på KI:s hemsida.

Anders Hamsten har varit rektor för KI sedan januari 2013. Styrelsens ordförande Lars Leijonborg tackar honom för den tid som varit i meddelandet på hemsidan.

– Den senaste tiden har varit svår för både KI och honom. Jag har naturligtvis respekt för hans beslut att avgå, säger Lars Leijonborg i meddelandet.

Prorektor Karin Dahlman-Wright kommer nu att fullgöra de uppgifter som faller på rektor fram till dess att en ny rektor är utsedd. 

– Jag önskar Karin Dahlman-Wright lycka till som rektor. Jag utgår ifrån att konsistoriet vid sitt sammanträde på onsdag startar en process för att utse en ordinarie rektor, vilket naturligtvis mycket väl kan bli Karin Dahlman-Wright, säger Lars Leijonborg i meddelandet.

Karolinska Institutet kommer också att återöppna oredlighetsärendet kring forskaren Paolo Macchiarini. KI ska ha fått nya uppgifter om tiden efter operationen på Island för den första patienten, vars fall ligger till grund för några av Macchiarinis artiklar, som stärker misstankarna om forskningsfusk.

– Vi har nu analyserat de bilder vi sett i SVT:s dokumentär och de ger en helt annan bild av förloppet efter operationen på patienten än vi hade tidigare, säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet i KI:s meddelandet.

KI har dessutom tagit emot en ny anmälan om forskningsfusk i två av Paolo Machiarinis forskningsrapporter om försök på råtta.  

Anders Hamsten skriver om beslutet att avgå på DN Debatt:

"Jag kan i dag se att jag själv gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare. Sannolikt var det helt fel att ens anställa honom 2010, dryga två år innan jag tillträdde som rektor."

På egen begäran kommer Anders Hamsten heller inte att delta i Nobelförsamlingens arbete med att utse medicinpristagare framöver, enligt DN.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt

Kommentarer

 • Stefan Lund 2016-03-08 21:40:57

  Det vore intressant att veta vad Hamsten med flera får i avgångsvederlag eker vilka fallskärmar och förmåner de i övrigt har? Någon som vet? Folk brukar ju belönas som bär sig illa eller kriminellt åt.

 • Lars Kullberg 2016-02-15 23:52:40

  Sanering av Karolinska Institutet borde ha genomförts för länge sedan. Byt ut styrelsen omgående!! Lars Leijonborg visar med sitt aningslösa, flata avtackande av Anders Hamsten att han inte passar i KI:s styrelse, och ännu mindre som dess ordförande.

 • Charlotta Kjellberg, nyhetschef 2016-02-15 07:53:01

  Hej Kaj! Dagens Medicin har, enligt kommentarsreglerna som alla godkänt när de kommenterar, rätten att stryka inlägg som inte tillför debatten något nytt. Ett sådant tillfälle är när debattören ofta tar upp ett annat ämne än det som artikeln handlar om. Vänlig hälsning, Charlotta Kjellberg.

 • Göran Lundgren 2016-02-14 14:44:21

  Helt rätt, Sven, att många inom media är insyltade, kanske på flera sätt. Gissar att 90% av media styrs av några få storägare (Bonnier-, Schibstedkoncernerna t.ex.), där allt som skrivs är noga reglerat och övervakat, vilket är anledningen till att dessa media kallas Mainstream Media (MSM) i USA, där fenomenet är likartat. NewsVoice i Sverige med Torbjörn Sassersson i spetsen, som du refererade till, torde vara (hoppas jag) ett alternativt, icke uppifrån styrt, medium.

 • Sven Román 2016-02-14 13:45:27

  Även många inom media insyltade. Jag har förundrats över att det tog flera veckor innan DN började skriva om Bosse Lindqvists dokumentär. Efter att på nätet ha läst professor Johan Thybergs första kapitel i hans kommande bok om denna skandal, förstår jag varför. Jag anade att det kunde bero på att DN hyllat Macchiarini. Mycket riktigt, det var vad vetenskapsjournalisten Karin Bojs gjorde 2011. Hon är på många sätt en alldeles förträfflig journalist och fick nyligen Augustpriset, men här hoppade hon minst sagt i galen tunna. Jag känner tyvärr till andra exempel där sannolikt journalister på DN:s vetenskapsredaktion påverkat DN:s bevakning, så jag är inte så förvånad. Media är naturligtvis lika lite som någon annan verksamhet fri från vänskapskorruption. Det hedrar dock DN att man de sista veckorna skrivit mycket bra reportage om Macchiariniskandalen, t ex Björn af Kleena artikel samt det som skrivits idag. "Sent ska syndaren vakna."

 • Göran Lundgren 2016-02-14 13:12:18

  Jag misstänker att hela den "externa" utredningen av KI kommer att sluta i ett enda stort fiasko och otillförlitlighet av den anledningen att Leijonborg, ordförande för den styrelse som självklart också ska granskas, har tillåtits ta kommandot. Omdömeslöst av Leijonborg, flathet från läkarkårens och forskarsamhällets sida, att det fick ske.

 • Sven Román 2016-02-14 12:12:36

  @Lars: Du har helt rätt, och de är liksom flera andra insyltade personer livrädda för sina egna karriärers skull. De nämnda personerna samt flera andra bör naturligtvis lyftas bort å det snaraste. Några få har insett detta, men de flesta klamrar sig fast. Pinsamt och sorgligt att se. Betydligt fler måste ställa sina platser till förfogande. DN:s chefredaktör skriver idag på ledarsidan en lysande om artikel om hur oerhört allvarligt detta bedrägeri är.

 • Lars 2016-02-14 10:14:00

  Hamsten, Carlstedt-duke och Ljungren kan själva ha gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning när dom frikände Macchiarini. Det är därför dom hela tiden vill presentera nya bevis som dom kan använda för att slippa erkänna att dom ljugit och fuskat själv.

 • Adrian 2016-02-14 05:29:02

  Så otroligt pinsamt, och rent vidrigt, att institutet reagerar först när media presenterar nya uppgifter. .

 • Hans 2016-02-13 20:24:02

  Det är många mer som bör avgå. Alla som frikände Macchiarini ffa Carlstedt-Duke måste bort.

 • Sven Román 2016-02-13 15:57:29

  @Lennart Wilhelmsson: dåvarande rektron Harriet Wallberg var i högsta grad medansvarig för rekryteringen av Macchiarini. Johan Thyberg har skrivit utförligt om detta. Jag citerar två stycken i inledningen av en lång artikel som ingår i den bok om Macchiariniaffören som Thyberg snart släpper: "Den som var ansvarig för värvningen var dåvarande rektorn Harriet Wallberg, idag universitetskansler. Enligt uppgift ska hon ha hört Macchiarini föreläsa om sitt arbete och efter det ha startat en diskussion med honom som snabbt ledde fram till en inbjudan om att komma till KI som gästprofessor. Men hur denna överläggning gick till och hur beslut togs om att inrätta tjänsten samt att tillskjuta de övriga resurser som krävdes för denna finns det alltså dåligt med skriftlig dokumentation om. Den 4 juni 2010 skickar Li Tsai, prefekt på CLINTEC, ett brev till rekryteringsutskottet på KI med kopia till rektor Harriet Wallberg, sjukhusdirektör Birgir Jakobsson och FoU-direktör Sten Lindahl (Figur 3-2) där det föreslås att man ska ”rekrytera Paolo Macchiarini som gästprofessor i klinisk regenerativ medicin och kirurgi förenat med befattning som överläkare till Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset under 3 år med möjlighet till förlängning 2 år”. Målet sägs vara att vid KI och KUS skapa ett kliniskt centrum för regenerativ medicin och kirurgi." Hela artikeln: http://newsvoice.se/2016/02/07/exklusivt-rekrytering-av-paolo-macchiarini-till-ki-av-johan-thyberg/

 • Martin 2016-02-13 15:42:00

  Hamsten kunde inte sitta kvar och frågan är om inte fler borde gå, detta kan inte varit hans ansvar enbart.

 • Lennart Wilhelmsson 2016-02-13 14:59:46

  Det är märkligt att ingen diskuterar förre rektorns roll i KI-ärendet. Det vill säga nuvarande universitetskanslern. Hon måste ha varit medansvarig när Macchiarini anställdes som gästprofessor på KI 2010

 • Tom 2016-02-13 14:48:24

  Sanslöst...fullständigt otroligt. Efter att ha tagit del av de fakta som nu kommit fram i media,gradvis,så är min bedömning att detta är en enorm skandal. Tyvärr inte första eller sista gången detta händer. Har inte haft insyn i fallet - men väl i andra liknande saker och kan bara skriva under på att det är väldigt påfrestande att vara visselblåsare. Kan vara farligt för den egna hälsan. Undrar hur det står till inom tjänstemanna - och politikerleden...? Granskning av styrelsen ett måste. Som första steg.

 • Jan 2016-02-13 14:22:16

  Bra, nu borde resten av ledningen och styrelsen avgå. Man måste dessutom granska medförfattare. Det är nog fler som fuskat eller underhållit data.

 • OK 2016-02-13 13:08:10

  Nog den enda rimliga och vettiga slutsats att dra av Anders Hamsten m h t vad som förevarit. Bättre förekomma än förekommas.

 • Nils Erik 2016-02-13 12:36:41

  Media har glömt bort att granska Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet. Carlstedt Duke har varit aktiv under hela Macchiarini ärendet från rekrytering (dåvarande rektor Harriet Wallberg Henriksson) till granskning av forskningsfusk och som stöd till Hamsten. Det är inte rimligt att han sitter kvar givet hans historik på KI som är en studie i maktfullkomlighet. Carlstedt Dukes moraliska kompass lämnar en hel del övrigt att önska - såsom hans roll när KI:s forskningspartners sålde organ från avrättade kinesiska fångar. Se Dagens medicin 17 oktober 2006. Den skandalen, liksom andra, tystades ned. Det är dags för en duktig grävande journalist att granska fler än Anders Hamsten.

 • Eva 2016-02-13 11:52:56

  Jag tycker att det är ett bra beslut av KI:s rektor att avgå. Nu behöver de andra i ledningsposition göra samma kloka val. Det är sant att makt korrumperar och total makt korrumperar totalt. Har man länge varit i den position, är det inte heller konstigt att man tappar den etiska kompassen. Att istället försöka dölja sanningen och skjuta budbäraren när ledningen fick varningarna är ju ett exempel på hur deras etiska kompass dessutom helt satts ur spel. Etik och ödmjukhet är tyvärr underskattade förmågor!

 • Sven Román 2016-02-13 10:07:09

  @Kollega: Instämmer. Det är minst lika skandalöst. Dessutom inte första gången som ledningen på KUS trakasserar sina medarbetare, behandlingen av narkosläkaren på ALB var helt förskräcklig. Det behövs räfst och rättarting,

 • Charlotta Kjellberg, nyhetschef 2016-02-13 10:06:45

  Till Håkan Norén: Ordet avgår är det som används även i KI:s meddelande. Samt att han ställer sin plats till förfogande. Konsistoriets ordförande tackar för tiden som varit och det kommer en ersättare fram till dess att man valt en ny rektor. Så jag tycker att begreppet avgår håller bra. /Charlotta Kjellberg, nyhetschef

 • Sven Román 2016-02-13 10:01:33

  @Håkan Norén: Hamsten ordval kan diskuteras, men att han är rökt som rektor på KI för all framtid kan jag ta gift på. Jag håller med Mimer om att Hamsten kunde ha erkänt mer, och dessutom bett om ursäkt (fascinerande att detta ska vara så svårt), men han har ändå gått med på fler tillkortakommanden än jag någonsin hade trott. Han skriver: "Jag kan i dag se att jag själv gjorde en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare. Sannolikt var det helt fel att ens anställa honom 2010, dryga två år innan jag tillträdde som rektor."

 • Kollega 2016-02-13 09:59:38

  Glöm inte att även Karolinska Universitetssjukhusets ledning, har velat mörka... Att man hotat dom anmälande läkarna, försökt skrämma till tystnad. Det behöver rensas även i sjukhusledningen!

 • Håkan Norén 2016-02-13 09:45:47

  Skandalöst! Hamsten avgår inte som det står i rubriken. Han tar inte ens timeout. Han ställer sin plats till förfogande. Det är något helt annat än vad flesta tycks tro. Alltså är han endast beredd att avgå om styrelsen väljer en annan ersättare. Hamsten försöker alltså desperat klamra sej kvar. Med den ryggradslöshet styrelsen visat är det inte alls säkert att de väljer någon annan. Det enda som kunnat rädda Hamstens heder hade varit att han offentliggjort sin omedelbara avgång.

 • Mimer 2016-02-13 09:14:59

  Den sena, men ofrånkomliga sortin, ackompanjeras förstås av diverse "förklaringar". Nya omständigheter? Vad säger visselblåsarna och professor Gerdin om det? Samtidigt konstaterar f.d. rektor Hamsten att hans beslut i oredlighetsärendet var felaktigt, en märklig slutsats, då hans friande beslut ju endast kunde baseras på vid den tidpunkten kända omständigheter. Att erkänna att hänsynen till det egna fögderiet (KI),var viktigare än sanning och redlighet och att detta låg till grund för ett ohederligt beslut hade varit renhårigt och bidragit till att kasta ljus på en orimlig ordning, där universiteten utreder eget ev. forskningsfusk. Men f.d. rektor Hamsten är uppenbarligen inte av det moraliska formatet. Därför ljuder endast det gamla vanliga: Visst har jag gjort fel, men.......

 • Peter 2016-02-13 09:12:31

  Bra. Nu måste övriga ledningen gå.

 • Sven Román 2016-02-13 08:54:21

  Det bästa beslut du kunde fatta, Anders Hamsten. Instämmer med Göran Lundgren, det finns betydligt fler som bör ställa sina platser till förfogande. Leijonborg definitivt en av dem, hade han som forskningsminister inte motarbetat det kloka förslaget att forskningsfusk ska granskas av en oberoende instans och inte av universiteten själva, hade sannolikt Macchiarini avslöjats långt tidigare och stora delar av denna skandal undvikits. Kliv av nu, Leijonborg! Liksom KI:s styrelse och övriga ansvariga på KI och KUS. Låt er i detta inspireras av Hamsten.

 • Gert_F 2016-02-13 06:35:05

  Äntligen! Dagens icke-nyhet. Modigt Anders. Nu kan kan du gå tillbaka egen forskning.

 • Göran Lundgren 2016-02-13 04:46:55

  Bra beslut av Anders Hamsten. När får vi se Leijonborg visa samma klokskap och inse att han inte är den som ska utse den som ska granska KI?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier