Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

E-cigaretter är inte läkemedel

E-cigaretter som innehåller en viss mängd nikotin ska inte betraktas som läkemedel, enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons:

Därmed krävs inte tillstånd från Läkemedelsverket för bolag som vill sälja e-cigaretter.

Frågan hamnade på Högsta förvaltningsdomstolens bord sedan ett företag som säljer e-cigaretter överklagat en dom från kammarrätten som gav Läkemedelsverket rätt att stoppa försäljningen. Enligt kammarrätten omfattas e-cigaretter och påfyllnadsvätskor som företaget sålt på nätet av bestämmelserna för läkemedel, vilket innebär att det krävs tillstånd från Läkemedelsverket.

Högsta förvaltningsdomstolen gör bedömningen att e-cigaretters funktion vid normal användning inte kan anses utgöra läkemedel och upphäver därmed Läkemedelsverkets beslut. Men på Läkemedelsverket är man inte besviken.

–  Nej, vi ser det inte på det sättet. Det är bra att vi fått ett klargörande så att vi vet vad som gäller, säger Elin Maria Gustafsson, utredare på Läkemedelsverket.

Relaterat material
E-cigg prövas i högsta instans

Kommentarer

  • Agneta Berglöw 2016-02-18 08:18:33

    Skrämmande slutsats av Högsta förvaltningsdomstolen;vid "normal"användning av e-cigaretten. Så nu verkar det då vara fritt fram för detta företag i Malmö att importera allsköns e-cigaretter o sälja över disk o framförallt via nätet. Innehållet i e-cigaretten är ju nikotin o en herrans massa andra synnerligen ohälsosamma komponenter som dras ner i lungorna. En stor målgrupp o användare är ungdomar som säker surfar på att det verkar harmlöst att använda e-cigaretten. Det finns väl ingen normal användning av vare sig e-cigaretter eller för den delen vanliga cigaretter. TOBACCO ENDGAME 2025.Vad säger minister Gabriel Wikström om detta.Han verkar ju vara tårna annars kring att minska rökning i Sverige radikalt.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier