Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Lisbeth Sjöström har nu sagt upp sig från Medicinsk service vid Region Skåne och lämnar Skånes universitetssjukhus i Lund (bilden) men har fått flera andra jobberbjudanden.

Lisbeth Sjöström har nu sagt upp sig från Medicinsk service vid Region Skåne och lämnar Skånes universitetssjukhus i Lund (bilden) men har fått flera andra jobberbjudanden. Bild: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Fick rätt mot Region Skåne – nu slutar hon

Arbetsdomstolen gav visselblåsaren Lisbeth Sjöström rätt. Men trött på att ha förnedrats av sin arbetsgivare säger hon nu upp sig.

Annons:

Hösten 2013 gjorde patologen Lisbeth Sjöström flera uttalanden i media och påpekade även på interna möten brister i arbetsmiljön vid patologen i Malmö. I sin roll som skyddsombud och fackligt förtroendevald såg hon det som en skyldighet att påtala den arbetsrelaterade stress hon och hennes kollegor fick till följd av ett ojämnt provflöde från laboratoriet och långa väntetider för att få dikterade provsvar utskrivna.

Arbetsgivaren, Region Skåne, stängde i april 2014 av henne från arbetet och uppgav att hon var föremål för uppsägning. Motiveringen var att hon skulle ha intrigerat mellan två chefer. Efter förhandlingar var arbetsgivaren villig att betala henne ett antal månadslöner och ett allmänt skadestånd, förutsatt att hon förband sig att inte nämna något om konflikten utåt.

– Det gick jag inte med på. Var man beredd att betala allmänt skadestånd så hade man inte rätt i det man anklagade mig för, säger Lisbeth Sjöström till Dagens Medicin.

Region Skåne ändrade också uppsägningen till omplacering och Lisbeth Sjöström flyttades till Lund där hon fick en annan närmaste chef än de övriga patologerna. Motiveringen löd nu: Samarbetssvårigheter med närmsta chef.

– Jag fick aldrig reda på vad de menade.

Lisbeth Sjöström fortsätter:

– Jag tolkar det som att mina uttalanden var orsaken. Region Skåne är känt för att ha en tystnadskultur, det är inget nytt. Artiklarna, att jag är fackligt förtroendevald och att jag har tagit upp problematik på möten har haft betydelse.

Vid omplaceringen kopplades Läkarförbundet in och efter att både lokala och centrala förhandlingar slutat i oenighet landade fallet hos Arbetsdomstolen, AD. I början av februari i år gav AD henne rätt och dömde Region Skåne till att betala ett skadestånd på 80 000 kronor.

– Det känns jätteskönt. Det här har varit en process som har pågått i ett år och nio månader. Så fort jag har bemött deras påståenden har de kommit med nya. Till sist insåg de väl att de inte kunde vinna, och medgav talan.

Enligt Lisbeth Sjöström har Region Skåne inte bett om ursäkt för den felaktiga omplaceringen och hon tror inte heller att det kommer att ske.

– Nej, det förväntar jag mig inte har jag mycket svårt att föreställa mig. I tisdags sade jag upp mig, jag vill inte arbeta för en arbetsgivare som aktivt har förnedrat och förtalat mig i ett år och nio månader.

Vad sade arbetsgivaren när du sade upp dig?

– Ingenting, det har inget kommit någon kommentar.

Gösta Rehnstam, förhandlingschef för Region Skåne, poängterar för Läkartidningen att Arbetsdomstolen inte har prövat den rättsliga frågan.

– Jag kommenterar egentligen inte det som varit, vi har medgett talan för att få frågan ur världen, säger han till tidningen.

Kommentarer

 • Henni Svensson 2016-02-22 15:50:17

  Det är så fruktansvärt typiskt av Region Skåne att inte vilja uttala dig om det som skett. Fegt - helt enkelt fegt att bara "lägga locket på. De har en personalpolitik som är under all kritik. Man måste få säga ifrån när något inte fungerar oavsett vad det är. Men som sagt - sanningen är ALLTID ILLA HÖRD även av Region Skåne.

 • Kirsti Paajanen 2016-02-20 08:34:02

  Man blir ärligt uppmuntrad av att någon orkar prata klarspråk. Det tragiska är att skånska sjukvården aldrig verkar sakna enskild medarbetare oavsett hur väl behövd hen är i sin verksamhet.

 • LäkX 2016-02-19 21:28:50

  Tack. Och jävligt bra gjort. Ja man undrar hur folk kan leva med sig själva i den där bubblan de regerar i. Den tysta fegheten är värst. Det är en paradox mot vad gärningen borde innebära. Världen är stor! Välkommen ut. :)

 • Sven Román 2016-02-19 20:05:24

  @Anonym medarbetare i Region Skåne: Intresssant det du skriver, och jag är tyvärr inte ett dugg förvånad. Det sker väldigt många märkligheter i Region Skåne, t ex alla viten som Helsingborgs lasarett fått betala utan att någon förändring sker, den undermåliga psykiatrin.i Malmö med väldigt många suicid på kort tid och nu senast i måndags i P1:s Kaliber uppgifter om att sexuella övergrepp inom psykiatrin mörkas. Dessvärre är det inte bara Region Skåne som har problem, i Sthlm har vi t ex narkosläkaren på ALB som fick löpa gatlopp, den gigantiska skandalen med Macchiarni och en BUP-klinik vars vård det larmas om. Liknande problem finns i hela Vård-Sverige. Och när skandalerna briserar så är det nästan aldrig som de ytterst ansvariga, de som t ex drivit igenom märkliga förändringar som äventyrar patientsäkerheten, får ta konsekvenserna. Det är näst en regel att visselblåsarna drabbas, och eventuellt får någon chef ganska långt ner avgå. Det är lätt att bli desillusionerad för mindre. Men så finns det några hjältar, och innan det blivit en påtaglig förändring av landstingets organisation. och arbetssätt där läkaretik och patienten bästa står i centrum får vi hylla dessa hjältar: barnanestesiologen, Lisbeth Sjöström, de fyra läkarna på KI som anmälde Macchiarini, m fl, m fl.

 • Anonym medarbetare i Region Skåne 2016-02-19 18:33:00

  Vi är många läkarkollegor inom patologin som följt Lisbeth Sjöströms kamp mot Goliat dvs. Region Skåne. När det var uppenbart att det förekom oegentligheter initierade av den förra chefen var Lisbeth den enda som vågade löpa linan ut och kontakta pressen. Det fick också följden att chefen så småningom fick avgå och flera med henne, men tyvärr inte de chefer ovanför som sanktionerat det hela eller i varje fall tyst tittat på. Att som förhandlingschef Gösta Rehnstam säga att "ärendet inte var viktigt för oss" som skäl för att bifalla Lisbeths och Läkarförbundets ärende i Arbetsdomstolen är rent nonens. Ledningen har gjort allt för att hitta personer som ska ställa upp i Arbetsdomstolen för att misskreditera Lisbeth Sjöström (inkl. mig själv!) men vi har alla vägrat ställa upp på detta eftersom det inte finns någon som helst sanningshalt i arbetsgivarens påståenden utan det handlar om att göra sig av med någon som vågade påtala missförhållanden, Ytterst är arbetsgivarens handlande ett svek mot skattebetalarna i Region Skåne. Tyvärr får nu detta följden att en synnerligen kompetent överläkare i patologi inte arbetar för Region Skåne i fortsättningen och det tar lång tid att lära upp och ersätta en sådan erfaren person. Men Region Skåne har tidigare visat att man inte alltid har patientens bästa för ögonen.

 • Visselblåsaren 2016-02-19 18:23:42

  "En svensk tiger" Polisen och vården kan lära av varandra. Läser just nu Hanne Kjöllers bok rekommenderar varmt, men svårt att läsa gör igenkännande ont i själen. Ps. Lägg på några nollor vad min hemstad ska betala innan jag är färdig med dom!

 • Visselblåsaren 2016-02-19 18:15:38

  Man blir bara ledsen i ögat-förstod väldigt sent varför jag varit så utsatt och varför, och av vilka. Varit otroligt naiv och blåögd. När jag förlorade mina patienträttigheter i min hemstad det var droppen-t.o.m. inga rättigheter som patient-så hoppas nu på fullständigt polisutredning där alla kallas till förhör. Mitt liv är förstört-men har också vållat min familj betydande skada. Kommer lämna Sverige kan inte längre bo kvar här efter det som hänt, och kommer aldrig förlåta det Sverige gjort mot mig och min familj, har varit vårdpersonal i ledande ställning som varit jävligast. Yrkesetik sjuksköterskor och läkare är stendöd i Sverige från det jag utstått - politiker står som lama åsnor och tittar på!

 • Sigge 2016-02-19 13:33:58

  Det är bra att sånt här kommer fram i dagen. Jag har flera gånger funderat på att söka jobb i Lund men mina vänner har avrått mig, på just ovanstående grund. Det är en tystnadskultur där man hellre fryser ut den anställda än medger eget ansvar. Hoppas att de får lite professionella HR folk där nån gång Skåne är ett fint landskap och Lund är en trevlig stad,

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier