Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Richard Horton.

Richard Horton. Bild: Jens Krey

Lancets chefredaktör manar till lugn i Macchiarini-affären

Vi behöver hålla våra huvuden kalla och våra hjärtan opartiska, skriver Richard Horton.

Annons:

2011 publicerade the Lancet en artikel där Paolo Macchiarini beskrev framgången med sin transplantation av en syntetisk och stamcellsbeklädd luftstrupe.

Artikeln finns fortfarande att läsa på medicintidskriftens hemsida trots att Kungliga Vetenskapsakademien kallat det ”djupt olyckligt” att den inte ändrats. Pierre Delaere, belgisk professor i öron-näsa-hals-sjukdomar, går steget längre och han har sagt att ju tidigare artikeln dras tillbaka, desto tidigare kan det bli ett slut på vad han kallar den största lögnen i medicinhistorien.

Nu kommenterar Lancets chefredaktör Richard Horton ärendet.

Anledningen till att artikeln är oförändrad är helt enkelt att Karolinska institutet friat Paolo Macchiarini från anklagelserna om forskningsfusk, skriver han.
Richard Horton noterar i artikeln att Anders Hamsten avgått som rektor från Karolinska institutet och kallar den förtroendekris som uppstått för både KI och svensk medicinsk forskning för oacceptabel.

Han skriver också att Lancet tar anklagelserna om forskningsfusk mycket allvarligt men att tidskriften håller fast vid devisen: oskyldig tills motsatsen bevisats. Redaktionen har även kontaktat Palo Macchiarini som uppgett att han ska se över alla anklagelser en gång till.

Richard Horton noterar att en ny utredning kring fuskanklagelserna ska sjösättas. Han anser att den idealiskt borde bestå av internationella experter utan koppling till vare sig KI eller det svenska forskarsamhället.

Slutligen lovar han att Lancet kommer att agera snabbt när den nya utredningen väl är klar. Men till dess, skriver Richard Horton, behövs kalla huvuden och opartiska hjärtan.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler