Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Johan Lidén, Swedish Medtech, Michael Matthews, Sequoia Project och Jan E Larsson, Cambio Healthcare Systems.

Johan Lidén, Swedish Medtech, Michael Matthews, Sequoia Project och Jan E Larsson, Cambio Healthcare Systems. Bild: Anna-Cajsa Torkelsson

Obamas sändebud i svenskt möte om vårddata

På uppdrag av president Obama arbetar han för att möjliggöra utbytet av vårddata. I veckan besökte Michael Matthews Sverige.

Annons:

Som ordförande för Sequoia-nätverket är Michael Matthews ansvarig för hela USA:s interoperativa arbete, eller enklare uttryckt: Hur man ska få ett vårdsystem att kommunicera med ett annat.

Problemet är välkänt i både USA och Sverige. Alla är överens om att det vore bra om olika vårdgivare på ett säkert sätt kunde utbyta patientinformation, men hur det ska gå till i praktiken är tiotusenkronorsfrågan. Och det är bråttom att hitta en lösning, menar Michael Matthews.

– Vi blir äldre och äldre, och med ökad livslängd kommer fler kroniska sjukdomar. Kronikerna måste gå till flera olika läkare på flera olika mottagningar – med flera olika journalsystem.

Den här vårdorganisationen slukar både tid och resurser, och experter menar att ett helt nytt tänk krävs inom vården. Under sitt arbete i Sequoia-projektet har Michael Matthews lyckats få 112 olika vårdsystem att samarbeta, vilket representerar 120 miljoner amerikanska vårdjournaler.

– Vi är väldigt nöjda med att ha kommit så här långt, men det återstår fortfarande mycket att göra, säger han.

I veckan har Michael Matthews träffat representanter från bland annat svenska myndigheter och e-hälsoföretag för att diskutera erfarenheter och möjligheter. Johan Lidén från branschorganisationen Swedish Medtech är en av dessa.

– Bara de närmaste åtta åren tror SKL att vi kommer behöva 220 000 fler anställda inom vårdsektorn. Inser du vilken utmaning det är? I den här frågan tror vi att teknologi är en del av lösningen, säger han.

Men Jan E Larsson, försäljnings- och marknadschef på e-hälsoföretaget Cambio, anser inte att det är teknologin som hindrar klivet framåt.

– De tekniska förutsättningarna för att gå snabbt fram finns. Problemet är att ingen vill betala för den här interoperabiliteten i Sverige. Personligen tror jag att staten skulle behöva stoppa in lite smörjmedel i frågan för att få saker att hända.

Kommentarer

  • Rex I. Pale 2016-04-05 11:57:49

    Det är bara at sätta in et chip i högra hand eller i pannan med alla uppgifter om människan registrerad i en världsomfattande databas så är allt OK! RIP

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier