Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Macchiarini har fått en advokat

NY VERSION. Den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet har fått Björn Hurtig som advokat. Han vill utreda KI.

Annons:
Björn Hurtig.

Brottmålsadvokaten Björn Hurtig vill se en noggrann granskning av Karolinskas ansvar för de misslyckade operationerna av luftstrupar, som lett till två patienters död.

Paolo Macchiarini är anklagad för forskningsfusk med konstgjorda luftstrupar. Han har arbetat på Karolinska institutet, men även haft en halvtidstjänst som läkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu befinner han sig utomlands. Flera utredningar pågår om det som hänt. En av dem är en åklagarledd förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.

– Men han är inte delgiven misstanke om brott, säger Björn Hurtig, som alltså utsetts till advokat för Paolo Macchiarini.

Däremot mår kirurgen dåligt.

– Det är en jobbig situation. Han är uthängd som fuskare i snart sagt hela världen. Men han har bara velat hjälpa folk, och inte varit ute efter att skada någon, framhåller Björn Hurtig.

“Han och hans schema bestämmer när han kommer, om han nu kommer. ”

- Björn Hurtig om när Macchiarini kan komma till Sverige för förhör.

Advokaten har hunnit ha flera kontakter med sin klient, men har ingen detaljkunskap om brottsutredningen.

– Jag vet väldigt lite om den ännu. Jag vet att man vill prata med Macchiarini, och det ska jag så klart framföra, säger Björn Hurtig.

När kirurgen i så fall kan komma till ett förhör är oklart.

– Han och hans schema bestämmer när han kommer, om han nu kommer.

Björn Hurtig anser att man måste granska Karolinska universitetssjukhusets ansvar för de misslyckade operationerna.

– Man ska inte vara så snabb med att döma Macchiarini. Det måste inte vara han som är syndabock i alla lägen, säger Hurtig.

För några år sedan försvarade Björn Hurtig en barnläkare på Karolinska som anklagades för att ha vållat ett spädbarns död. Läkaren friades av Solna tingsrätt.

Nyligen blev han också utsedd till ny advokat för Nerijus Bilevicus, som dömts för mordet på Lisa Holm och kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt

Kommentarer

 • medborgare 2016-03-01 10:27:10

  Håller med Dr No. Ser dock en utveckling av slöseriet med våra skattepengar i denna "process" i form av arvoden och rättegångsutlägg som på sikt kommer landa att den som läkare som utpekas är "oskyldig" och inte kan fällas för något "brott" men att kostnaden lämnar oss skattebetalare övrigt att önska. Hoppas det blir en korrekt och snabb process denna gång och inte som beskrivits i ALB-fallet.

 • Dr No 2016-02-24 20:15:06

  Björn Hurtig verkar vara en sympatisk och kompetent försvarare. Å andra sidan var det betydligt enklare att få friad en oskyldig anestesiolog på KS/Astrid vars förbannelse var inkompetenta rättsmedicinare och galna åklagare som Elisabeth Brandt som häktar oskyldiga för att hon tror att NaCl är gift samtidigt som hon låter polischefer komma undan med barnpornografibrott. http://www.metro.se/nyheter/storm-av-kritik-mot-kammaraklagaren/Objicj!62738/ http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/aklagaren-jo-anmals Blir nog tuffare få vår vän Paolo av kroken;-)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier