Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Liberalernas partiledare Jan Björklund. Bild: Kristian Pohl

Jan Björklund vill ha tillbaka vårdbiträden

NY VERSION. Men Vårdförbundet förkastar förslaget och kallar det föråldrat.

Annons:

Återinför vårdbiträdena inom sjukvården för att avlasta andra yrkesgrupper och för att ge nyanlända invandrare fler möjligheter på arbetsmarknaden. Det skriver flera företrädare för Liberalerna, däribland partiledare Jan Björklund på DN Debatt.

Vårdbiträden, som saknar formell vårdutbildning, har nästan helt försvunnit inom sjukvården, skriver han. Vårdbiträden skulle kunna utföra enklare uppgifter som att tvätta kläder, servera lunchbrickor och städa.

– Vi behöver goda lokalvårdare som kan städa ordentligt, men det är inte vårdbiträden som ska göra det. Vi behöver lokalvårdare som förstår vad det innebär för det är en helt annan smuts på sjukhus. Det krävs kunskap om bakterier och blod, och det har jag försökt att säga till honom, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till TT.

I debattartikeln skriver Liberalerna vidare att vårdbiträden kommer att behövas både inom sjukvård och inom kommunal äldreomsorg.

Sineva Ribeiro håller med Jan Björklund om att andra kompetenser behövs inom vården, men anser att hans förslag är föråldrat.

– Det är inte gårdagens profession som kommer lösa framtidens vård, säger hon.

Artikelförfattarna pekar på att ungefär hälften av de nyanlända har högst förgymnasial utbildning. ”Att återinföra vårdbiträden är att sänka trösklarna in på svensk arbetsmarknad för denna grupp.”

Kommentarer

 • CL 2016-02-28 11:32:35

  Bra ide! Biträden samt fler läkarsekreterare och undersköterskor behövs för att få en fungerande vård.

 • Lisa 2016-02-26 22:35:42

  Fast ett helt dåligt förslag är det ju inte med tanke på att i en artikel ovan denna står det om en disputerad sjuksköterskas mamma som inte fick duscha på fem veckor inom vården. Och sådant skulle ju vårdbiträdena kunna syssla med. Liksom matning, brickor, sängbäddning, byten, påklädning, förråd och liknande. Problemet är bara att man måste vara normal och kunna hantera människor för att göra det på ett bra sätt. Och då måste vi ssk gå in och kolla att det fungerar.

 • Puh 2016-02-26 14:08:54

  Björklund verkar vara helt ovetande om hur moderns sjukvård fungerar. Problemet med honom är att när han ägnar sig åt skolan så sjunker resultaten men när han nu ska ägna sig åt sjukvård så är jag rädd för att patientdödligheten ökar. slutsatsen är ganska logisk om man ser på hans "trackrecord". Att sänka kompentenskraven inom sjukvården ligger på nivå med liberala ungdomsförbundets förslag http://www.svd.se/luf-syskonpar-ska-fa-ligga-med-varandra, Idiotiskt.

 • Ca 2016-02-26 12:38:47

  Jag har sett tillbakagången till vårdbiträde på avdelning. Ett par stycken som sitter och spelar candycrush tills någon ber dem om att bädda en säng. De får samtidigt en relativt bra lön under tiden. Samtidigt sett fem läkare sitta och ronda en avdelning där tre sjuksköterskor ansvarar för omvårdnaden. Visst, då är två underläkare, två at-läkare, en st-läkare och en överläkare. Så visst under utbildning. Efter rond så FÖRVÄNTAS sjuksköterskorna (som har häcken full) skriva läkarnas rondanteckningar samt beställa deras ordinerade prover utöver verkställa ordinationer samt sköta sitt jobb i övrigt. Ska vi lämna detta till dessa outbildade nya biträden? Det finns mycket att göra för att förbättra sjukvården. Detta är en bra sak för nyanlända flyktingar och andra som behöver komma in i samhället, men inte en lösning på dagens sjukvårdsproblem

 • Ca 2016-02-26 11:42:39

  <erik> Är inte helt säker på det. Skulle varit mycket intressant att få se siffror på totalkostnad för olika senario. En stor kostnad idag borde vara att sjukvården har målat in sig i ett hörn med konsultberoende, extremt hög personalomsättning och beroende av ständig tillförsel av billig nyexad personal för att verksamheten ska gå runt. Ingen satsar på långsiktig hållbar utveckling utan stirrar sig blinda på dagens budget. Ekonomkonsulter får tydliga direktiv av verksamhetschefer utan ekonomisk utbildning om önskade sparkrav. Det är inte billigare outbildad personal vi behöver. Ska två sådana motsvara en utbildad så kanske det blir både dyrare och med lägre kvalitet samtidigt som arbetsmiljön är den samma.

 • Erik 2016-02-26 00:46:47

  Liberalerna har helt rätt. Ur samhällsekonomisk synvinkel finns inte heller pengar kvar i landstingen för att bemanna upp vårdavdelningar med en majoritet sjuksköterskor. Det var ett felsteg från början till slut. Detta förslag kommer öppna för fler arbeten och en dynamisk sjukvård. BRA!

 • Magnus Nordlund 2016-02-25 16:55:58

  Med tanke på vad Jan Björklund gjort med svensk skola kommer det inte vara möjligt att upprätthålla tidigare utbildningsnivåer inom någon samhällssektor. PISA-rutschkanan har inte planat ut än.

 • Åsa Andersson 2016-02-25 16:41:26

  Intressant att Liberalerna inte tycker att kompetens behövs för att att utföra god omvårdnad. Känns som en förlegad syn på arbeten som är genusmärkta som kvinnliga. Då verkar sunt förnuft räcka.

 • Sjukgymnast 2016-02-25 16:02:21

  För att kunna städa måste man kunna läsa, tala och förstå svenska. Våra städare i Sverige är certifierade nu för tiden. De är utbildade. Heja Vårdförbundet. Det är inte okvalificerade och enkla arbeten i vården. Även våra vårdbiträden i äldrevården är utbildade. Det ska du väl veta som varit ansvarig för Utbildningsdepartementet. Eller har du missat något Björklund?

 • Ca 2016-02-25 14:54:48

  Ersätt utbildad personal med outbildad. Leder detta till färre patienter per sjuksköterska? Färre per undersköterska? Mindre arbetsbelastning per läkare? Märklig åtgärd. Ersätt lärarna på högstadiet med gymnasieelever utan vidare utbildning. Det räcker ju med att någon är där. Och så minskar det belastningen på existerande lärare som enbart då kan ägna sig på att sätta betyg på betydligt fler elever som de nu har dålig koll på. Vem behöver extra stöd osv.. ? Eller ska lärarna lära upp och stötta alla dessa nya outbildade? Sparar vi pengar på detta? Gärna in med nyanlända i vården, de kan hjälpa till och bra att få komma in på arbetsmarknaden och i samhället. Men se det inte som en lösning!

 • Ageta Berglöw 2016-02-25 12:15:46

  Ja det är väl härligt att Jan Björklund håller sig frisk för han kan inte ha varit inne på ett sjukhus under de senaste årtiondena. Tvätta kläder sysslar inte sjukvårdspersonal med lika lite som att städa de stora ytorna på vårdavdelningar t.ex.De kallas lokalvårdare, Björklund.! Förstår tankegångarna men sjukvården är alldeles för kvalficerad för att placera ut asylsökande UTAN kunskaper i svenska UTAN kunskaper i hur samhället fungerar i allmänhet o inom sjukvården i synnerhet.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier