Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Paolo Macchiarini förbereder en operation tillsammans med ryska läkare.

Paolo Macchiarini förbereder en operation tillsammans med ryska läkare. Bild: Conan Fitzpatrick, SVT

Ryska läkare ger en annan bild av kontroversiell videokonferens

Ord står mot ord om vilken roll som Karolinskas läkare hade i beslutet att transplantera de första ryska patienterna med plaststrupar i Krasnodar. Frågan är vad som sades vid en videokonferens i februari 2012. 

Annons:
Bosse Lindquist
Bild: Anna-Karin Johansson, SVT.

– Jag har intervjuat flera av de ryska läkarna som var med. De säger samstämmigt att konferensen avslutades med en gemensam rekommendation att de två ryska kandidaterna skulle transplanteras. Svenskarna ska inte ha haft invändningar mot detta, säger Bosse Lindquist, producent för den uppmärksammade dokumentärserien ”Experimenten” i SVT.

Efter att Paolo Macchiarini transplanterat luftstrupar av plast till två svårt sjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vände han sig till Ryssland för att där kunna operera patienter som inte hade dödliga skador på sina luftstrupar.

I ”Experimenten” får tittarna följa Julia Tuuliks öde. Hon var den första ryska patienten som fick en plaststrupe i juni 2012. Och efter en omoperation med ny plaststrupe dog hon i september 2014 –  enligt dokumentären på grund av att hennes konstgjorda strupar inte fungerat.

Inför den första operationen diskuterades hennes fall på en internationell videokonferens, där tre svenska läkare medverkade från Karolinska universitetssjukhuset. Dagens Medicin pratade i går med en av de svenska läkarna, se länk här under.  

Hen poängterar att ingen behandlingsrekommendation gjordes från svensk sida. Läkaren hade heller inget minne av att det ska ha framkommit omständigheter som svenskarna borde reagerat på, som att de ryska kandidaterna var för friska för att få en experimentell behandling.

Utöver vad de ryska läkarna sagt till honom finns det enligt Bosse Lindquist flera omständigheter som pekar på att de svenska läkare var införstådda med vad som skedde i Ryssland. Han refererar bland annat till KI:s beslutsunderlag inför att Macchiarinis gästprofessur förlängdes i januari 2014.

– Där skryter man med att det är KI och KS som genomfört all ”nödvändig in vitro- och in vivo-testning inför” nästan alla de ryska operationerna. Sedan beklagar man sig över att operationerna inte kunde göras här på grund av bland annat bristande sjukhusresurser för omfattande och riskfylld experimentell kirurgi, säger Bosse Lindquist.

Vet du om videokonferensen finns sparad?

– Jag har försökt hitta den men inte lyckats. Jag föreställer mig att man letar efter den nu i Ryssland, säger Bosse Lindquist.  

Varför ska man lita på ryssarna, de kan ju ha intresse av att fördela skulden?

– Därför att jag pratade med dem långt innan detta blev en omskriven affär. De har haft samma historia hela tiden, även då de inte upplevde sig på det minsta sätt kritiserade.

I ett officiellt uttalande från det ryska sjukhuset i Krasnodar beskyller man din dokumentär för att vara partisk och förvränga verkligheten åtminstone vad gäller sjukhusets roll.

– Det är svepande uttalanden utan substans. Inga fel har påpekats i dokumentären.

Nu börjar medier i Ryssland rapportera om affären. Hur tror du det utvecklar sig där?

– Frågan har absolut kommit upp på bordet, inte minst med den officiella utredningen som nu börjat. Jag har själv blivit intervjuad i rysk tv. Jag har också pratat med många ryssar som är kritiska, inte minst flera av läkarna vid sjukhuset i Krasnodar. Där har man varit väldigt raka med de fel som begåtts.

Men ändå har sjukhuset nyligen gått och ut och försvarat verksamheten?

– Jo, det är en komplex bild. En av de personerna som verkade för att Macchiarini skulle få jätteanslaget för att bedriva regenerativ forskning i Krasnodar är nu minister i Putins regering.

Relaterat material
Macchiarinis operationer i Krasnodar granskas
Paolo Macchiarini – detta har hänt

Kommentarer

 • Psykolog 2016-03-01 22:04:50

  Det är samma typ av group think i fallet Macchiarini som i fallet Quick. Group think innebär alltså att gruppen vänder sig inåt, bekräftar varandra och visar upp en enad front mot omvärlden. Oliktänkande uppfattas som ett hot och stöts bort från gruppen eller bestraffas. Man får därför ingen input från omvärlden. Gruppen har övergett sin primära uppgift (i bägge fallen att bedriva vård) och ägnar sig istället åt annat. Att få inflytande/prestige och att befinna sig vid forskningsfronten blir viktigare än det man egentligen är satt till att göra. Teamen kring Quick och Macchiarini trodde sig båda bedriva banbrytande forskning. Detta belyser vikten av att organisationer inte sluter sig mot omvärlden. Den här sortens arbetsklimat uppstår inte i organisationer där ledningen klarar av att hantera ifrågasättanden och kritik.

 • ssk 2016-02-29 00:13:27

  Helt riktigt Sara och vad som helst kan hända personal som larmar.

 • Lars 2016-02-28 16:15:29

  Det ingen vill tala om (förutom när det gäller de ryska kollegorna) är de svenska kollegor som jobbat sida vid sida med Machiarrini. Vårdat och undersökt hans patienter. Ingått i samma team. Varit hans närmsta chef. Ingen har slagit larm. Ingen har delgivits det ansvar man har i teamarbete. Alla måste ha vetat. Spektakulära, spännande saker sprider sig direkt på en arbetsplats. Att ingen reagerat kraftigare är bara ett kvitto på hur klinikkulturen fungerat. Även mediernas granskning av detta är bristfällig. Han har ju inte stått ensam och opererat. Inte ensam utfört experiment. Inte ensam manipulerat bilder...

 • En som vet 2016-02-26 15:33:43

  Karolinska Sjukhuset och Karolinska Institutet har bägge betalat full lön under all tid Macchiarini verkat i Ryssland. Han har även fått glädja sig åt 60 + 60% = 120% tjänstgöringsgrad, dvs fått lön motsvarande 48 timmar/vecka. Efter 2013-11-30 bara lön från KI. Hans överläkartjänst vid KS upphörde då. Å andra sidan höjde då KI lönen rejält (med drygt 42%). Och vid omförordnandet 2015-12-01 höjde KI lönen ytterligare.

 • Bengt 2016-02-26 15:02:45

  Om man ska lära sig något av den här historien är det att man inte ska lita på Karolinska. Institutet eller på sjukhuset. Se bara på Ljungren, Hamsten och carlsdet-dukes tragiska bedömningar och lögner.

 • Kaj 2016-02-26 14:47:16

  Trots min hårda retorik Macchiarini affär-hoppas något gott kommer ut av detta i slutändan. Ser motsvarande starka krafter "friska vården" som med all rätta protesterat kraftfullt.Hoppas Macchiarini affär kan bidra en öppen och modern sjukvårdsorganisation som faktiskt ej hängt med fantastisk utveckling medicinsk vetenskap nya behandlingsformer som ökat livslängd och förbättrat folkhälsan.Jag hoppas får uppleva den dag då vården accepterar min unika expertis och att jag faktiskt är vår tids största visselblåsare i det som är vårdens olösta IB affär. Hade förtjänat bättre öde än tvingas i landsflykt av sjuka vården. Men skrivit in mitt namn framtida hepatithistorien varken Sverige vill eller ej, och DM kan censurera mina inlägg de vill orkar ej bry mig längre!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier