Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Entrén till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Entrén till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sahlgrenska granskar transplantation

Sahlgrenska universitetssjukhuset ska utreda en transplantation av en luftstrupe, i spåren av Macchiarini-skandalen. Sjukhuset vill veta om det agerade riktigt när tillståndet gavs.

Annons:

Sahlgrenska i Göteborg har bett Bengt Gerdin, som tidigare utrett misstankar om forskningsfusk på Karolinska institutet (KI), att granska operationen som utfördes på Sahlgrenska 2011, skriver Svenska Dagbladet.

En 76-årig man med andningssvårigheter fick erbjudande om transplantation med en ny, obeprövad metod, som inkluderade stamceller och en donerad luftstrupe. Mannen, som inte var dödligt sjuk, gav sitt tillstånd. Några veckor senare avled mannen efter att ha fått en infektion.

Lars Grip, direktör för forskning, utveckling och utbildning på Sahlgrenska, säger till SvD att frågor som väckts i samband med fallen på KI om hur nya metoder används, har lett till beslutet om utredning.

Han säger att det rör sig om en "gråzon" där okonventionella metoder i vissa fall kan vara berättigade, men att reglerna numera har stramats upp.

 De frågor vi ställer nu är om det fanns tillräckligt med vetenskapligt underlag när detta gjordes, om det fanns alternativa metoder, och även att föreslå rutiner för hur nya metoder av den här typen ska tas upp i sjukvården i framtiden, säger Lars Grip.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt
Här är listan över alla utredningar

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler