Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Större andel män får canceroperation

Operation kan ibland vara enda möjligheten för den som drabbats av tarmcancer som spritts till levern. Men en ny svensk studie visar att vården är ojämlik.

Annons:

 20 procent av männen och bara 15 procent av kvinnorna opererades, skriver Dagens Nyheter.

Sammanfattningsvis har den som är man, gift och inskriven på ett universitetssjukhus i Stockholm större chans att opereras än en ogift kvinna vid ett länssjukhus.

– Det är egentligen inte så oväntat att det är vanligare att patienter som vårdas på universitetssjukhuset blir opererade i levern, eftersom det är där ingreppen görs. Men det som förvånade oss var att det fanns en tydlig skillnad mellan operationer på män och kvinnor, säger Louise Olsson, docent på Karolinska institutet, och den som granskat vilka patienter i Sverige som opererats där tumören spritt sig till levern under åren 2007—2011.

Operationer innebär betydligt större överlevnadschanser. Efter fem år levde runt 45 procent av dem som opererats jämfört med knappt 5 procent av dem som inte opererades.

– Det är en mycket stor förbättring i överlevnad, därför är det viktigt att behandlingen når fler. Förut opererades bara patienter som hade någon enstaka spridd tumör, men nu kan fler opereras, säger Louise Olsson.

Kommentarer

  • Göte Wallin 2016-03-04 17:30:54

    Den senaste officiella statistiken när det gäller fördelningen av sjukvårdsresurserna visade att 60% läggs på kvinnor och 40% på män. Om alla de områden där mer går till män justeras kommer denna siffra att bli ännu mer snedvriden.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier