Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bröllop är en an typ av händelse som kan utlösa brustet hjärta, enligt den nya studien. 

Bröllop är en an typ av händelse som kan utlösa brustet hjärta, enligt den nya studien.  Bild: Thinkstock

Även glada hjärtan kan brista

Hos en liten andel av patienterna som drabbats av brustet hjärta, eller takotsubo, verkar tillståndet ha utlösts av en glädjefylld händelse, enligt en ny studie i European Heart Journal. 

Annons:

Fynden kan därmed modifiera den hittills dominerande bilden av att brustet hjärta orsakas av negativ stress.  

Ett internationellt forskarlag gick igenom de första 1 750 patienterna i det internationella takotsuboregistret. Av dessa fanns det en känslomässig triggerhändelse i 485 fall. Och i denna grupp var det 20 personer, eller 4 procent, där brustet hjärta hade föregåtts av en glädjefylld händelse, som ett födelsedagsfirande eller bröllop.

Men den stora majoriteten hade alltså föregåtts av en negativ händelse, som dödsfall av nära anhörig, begravning eller olycka.

Brustet hjärta är ett akut tillstånd där hjärtmuskulaturen tillfälligt slutar att fungera i vissa delar av hjärtat. Nästan alla som drabbas är kvinnor. Symtomen är de samma som hjärtinfarkt med skillnaden att takotsubo inte beror på en propp i ett kranskärl som stoppar blodflödet, och att hjärtmuskulaturen sedan helt återhämtar sig.

Senare forskning har dock visat att överlevnaden efter takotsub0 tycks vara likvärdig med den för hjärtinfarkt.

Takotsubo beskrevs första gången i Japan år 1990. Formen på ett hjärta som drabbas av tillståndet påminner om ett japanskt redskap för bläckfiskfiske, vilket gett tillståndet sitt namn. Patienter behandlas med betablockerare för att minska effekten av vissa stresshormoner samt blodförtunning i akutskedet.

Läs hela originalstudien:

Relaterat material
Takotsubo förefaller farligare än man trott

Kommentarer