Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Därför ökar fet mat cancerrisken

Fet mat och många kalorier ökar risken för cancer, framför allt tarmcancer. Nu tror sig forskarna veta varför.

Annons:

Fetma och övervikt nästan fördubblar risken för tarmcancer, en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Orsaken till sambandet har varit höljd i dunkel, men nu tror sig forskarna vara en förklaring på spåren. Boven i dramat tycks vara en viss typ av stamceller och en grupp stamcellsliknande celler som lever i tarmens ytskikt, epitel.

Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha matat möss med en extra fet kost i nio till tolv månader.

Förutom att mössen blev ovanligt tjocka fick den feta kosten cellerna i tarmens ytskikt att bete sig konstigt. De delade på sig och blev fler. Cellerna blev även mindre benägna till att "lyssna" på signaler från omgivande celler, samtidigt som vissa av dem levde betydligt längre än normalt. Cellerna blev med andra ord alltmer tumörlika.

"En fettrik diet förändrar inte bara biologin hos dessa stamceller, den förändrar även biologin hos andra celler, vilket sammantaget resulterar i en ökad tumörformation.", säger Omer Yilmaz, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Nature, i en kommentar.

Kommentarer

 • Sigge 2016-03-11 10:47:51

  Nikki 2016-03-10 19:51: Om du läser artikeln så ser du att de i första hand är intresserade av kaloriinnehållet och att det är det som driver förändringen i cellerna. På slutet skriver författarna "Lastly, it will be important to explore if lean ketogenic diets, which like a HFD are composed largely of fatty acids but with fewer carbohydrates, mimic the pro-regenerative effects of a HFD while minimizing the untoward sequelae of obesity." Så resultatet i sin nuvarande form kan inte användas i det svenska dietkriget.

 • Nikki 2016-03-10 20:00:49

  Varför kan man inte besvara varandras kommentarer? Det här är till svar till Birgitta; hundar äter visst vår mat. Den innehåller spannmål med gluten som sätter igång den inflammatoriska processen i mage o tarm o tar sig sen ut i blodbanan . De är precis som människor inte skapta för spannmål och gluten är ett rent gift som dessutom tillsätts extra i vår mat som om inte det som redan fanns var skadligt nog.

 • Nikki 2016-03-10 19:51:59

  Vad menas med tumörliknande egenskaper? Vilken typ av fett gav de? Kan de återskapa samma effekt med fett från fisk , nötter, baljväxter o avokado, oliver o dylikt? Jag utgår ifrån att de valt omega 6 fett o gärna friterat. .

 • Sigge 2016-03-09 08:32:29

  Pär 2016-03-08 15:50:07 Ja, om man som forskningen här avser att se på mekanismer i cellerna. Mina kollegor som kan betydligt mer om cellfysiologi än vad jag kan säger att studien är väldesignad för sitt syfte. Sen drar journalisterna lite långtgående slutsatser i sina rubriker, men det hör liksom till och är inget unikt för den här studien.

 • Pär 2016-03-08 15:50:07

  Är möss en rimlig modell för kostforskning?

 • Veritas 2016-03-07 15:49:01

  Missledande rubrik då det i studien står - "For now, it is not clear whether the changes in the mice are due to weight gain — and the metabolic changes that come with it — or to fatty food."

 • Puh 2016-03-04 08:31:06

  Hejsan Jag tror inte att man ska bli för fundersam av vad som skrivs i populärmedia om olika studier. http://www.nature.com/news/fat-mice-provide-clue-to-obesity-colon-cancer-puzzle-1.19484, Där finns en länk till orginalartikeln. Och som jag skrev i mitt första inlägg så har man börjat titta på mekanismer för hur det hänger ihop. Man har inte säkerställt kausalfaktorer men det är ett första steg.

 • Jessica 2016-03-04 07:52:42

  Hej! Saknar referens till ert uttalande för jag håller med första inlägget, exakt vilket fett pratar man om? Ni visar en bild på friterad mat. Tror inte det är en hemlighet att friterat och snabbmatsklturen bidrar till ohälsa på många sätt. Intressant om ni alltid anger referenser till vilken studie ni syftar till? Mvh Jessica

 • Student 2016-03-03 17:15:22

  Är betoningen på 'en' fettrik diet, eller har de prövat olika fetter på olika möss? Börjar allvarligt ledsna på att fett fortsätter att klumpas ihop som ett homogent födoämne, trots varje bevis om olämpligheten i att basera rekommendationer på denna basis. (Misstänker starkt att resultatet inte blir detsamma om man tvångsmatar möss med artificiella transfetter som om de får fri tillgång till nöter och frön. Kommer inte åt artikeln så jag kan inte bekräfta mina misstankar.)

 • Birgitta Hernestam 2016-03-03 15:44:07

  Hej i alla sammanhang där man talar om vilka födoämnen som är cancerframkallande används ordet tror och troligen. Forskare på området vet inte vad som orsakar cancer därav ordet tror. Det vore fantastiskt om någon kunde säga till hundra procentvarför vi får cancer. Detta kan fortfarande inte någon forskare. Hundar och katter får cancer trots att de inte äter vår mat inte röker eller dricker alkohol. Det vore underbart om gåtan kunde lösas men där är vi inte. Man bör vara mycket försiktig när man pekar ut olika orsaker till cancer. Vänlig hälsning Birgitta Hernestam

 • Puh 2016-03-03 13:48:22

  Jag tycker att dessa fynd är mycket intressanta, eller rättare sagt : det är intressant när man börjar hitta mekanismerna som styr det epidemiologin pekar på. Det är bara en studie, men det kan kanske på sikt leda till en mer nyanserad och mindre affektstyrd debatt om dieter. (och Nej jag tror inte att snabba kolhydrater blir nyttigare på grund av den här studien);-)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier